De reis van de hofarts | L.J. Schildermans

 De reis van de hofarts - L.J. Schildermans (Houtekiet)


De reis van de hofarts speelt zich af in het 18de eeuwse Europa, waar bijgeloof welig tiert en de mensen tot vreemde dingen drijft. Historische roman voor lezers van o.a. Simone van der Vlugt.


In de winter van 1754 zendt keizerin Maria Theresia haar persoonlijke arts, Gerard van Swieten, naar het zuiden van haar rijk. De streek wordt geteisterd door een reeks onverklaarbare sterfgevallen. Dat zorgt voor zoveel onrust, dat hele dorpen leeglopen en de grens van het Habsburgse Rijk onbewaakt achterblijft. Door een medische verklaring te vinden, hoopt de keizerin de leegloop te stoppen. De reis leidt de dokter van het mooie Wenen tot in het hart van het duistere grensgebied. De reis valt hem zwaar. Honderden kilometers legt hij af: per boot, koets en zelfs te paard. Maar wanneer hij zijn eindbestemming bereikt, wordt hij niet met open armen ontvangen. De plaatselijke gezaghebbers zitten niet te wachten op de stem van de rede. 


De reis van de hofarts verweeft historische figuren en waargebeurde feiten in een fictief verhaal en ontrafelt een van de meest spraakmakende mythes in de literatuur.


Ook al heeft de cover - het schilderij van Caspar David Friedrich - niets met het boek te maken, het trekt wel aan. De titel in combinatie met het schilderij als cover maakte dat ik het boek gelijk wou lezen. De flaptekst bevestigde dat vermoeden alleen maar.


L.j. Schildermans staat voor twee broers die dit boek hebben geschreven. Ze hanteren een enorm vlotte schrijfstijl waardoor je echt vanaf het begin helemaal in het boek zit. Het leest enorm makkelijk waardoor dit boek een breed leespubliek kan bekoren.


‘Wonderlijk, dat is het minste wat je van deze keizerlijke op- dracht kan zeggen. Om het even welke chirurgijn of kamparts had deze taak op zich kunnen nemen. Toen de keizerin hem beval de expeditie te leiden, had hij dan ook tegengestribbeld: te veel werk, te oud voor een dergelijk avontuur maar de vorstin hield voet bij stuk.’


Wat heb ik genoten van het verhaal. Ik heb echt, oprecht, meegereisd met Dr. Van Swieten. Heerlijk dat dit alles historische feiten bevat, heerlijk dat de auteur soms even durven afdwalen naar details, zoals liefde. Sommige passanten krijgen dan weer geen opheldering maar uiteindelijk stoort dat niet enorm.


Conclusie is dat dit boek er staat. 

Dr. Van Swieten, de reis, vampirisme, deze historische roman is absoluut je leestijd waard. 


  • Auteur(s) : L.J. Schildermans
  • Uitgeverij : Houtekiet
  • ISBN : 9789089248800
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 352
  • Verschijningsdatum : september 2020

0 reacties:

Een reactie posten