Tijd om opnieuw te beginnen | Carmen Korn

 Tijd om opnieuw te beginnen ‘de nieuwe tijd 2’ - Carmen Korn (Signatuur)


Vier vrouwen, vier families, één eeuw geschiedenis: het tweede deel in deze allesomvattende, meeslepende trilogie.


Het is 1949; de nazi’s zijn verslagen. Het geluid van de bombardementen is nog maar net weggestorven. Hamburg ligt in puin. Velen hebben iemand verloren. Henny is op zoek naar haar vriendin Käthe, die verdwenen is. Lina opent een boekwinkel in de stad en Ida is teleurgesteld over haar relatie met de Chinese Tian.


Het tweede deel van de trilogie vertelt verder over het leven van de vriendinnen en hun kinderen, die op hun beurt hun eigen verhaal hebben. Ondertussen voltrekken zich op de achtergrond de pastelkleurige jaren vijftig en de beweeglijke jaren zestig, met onder andere de maanlanding, de bouw van de Berlijnse Muur en de muziek van The Beatles.


Het tweede deel van de trilogie, de vier vrouwen op de cover in een ander stukje in de tijd, een geel kleurtje. Fris geel, tijd om opnieuw beginnen. En tijd om te kijken hoe het met de vier vriendinnen gaat.


Carmen Korn neemt je met haar vlotte schrijfstijl weer mee naar de levens van de vier vriendinnen Henny, Käthe, Ida en Lina. Net zoals in het vorige boek moest ik mij best gefocust houden maar het verhaal is zo mooi, dat dat eigenlijk geen punt is. 


‘Die inschatting leek Theo wat al te optimistisch, maar hij deed er het zwijgen toe en schonk de gepensioneerde diplomaat en voormalig cultureel attaché van de Italiaanse ambassade in Berlijn ter begroeting een lichte rode wijn van de Ahr in, op perfecte schenktemperatuur. De treurige waarheden zouden snel genoeg ter sprake komen.’


Einde van de tweede Wereldoorlog, de straten liggen in puin, mensen wonen in tuinhuisjes, het leven gaat traag weer naar normaal. De vraag is enkel of de dingen wel effectief naar normaal gaan en wat is normaal nog voor de vier vrouwen? Iedereen probeert zijn leven weer over bouwen.


Het lot zorgt ervoor dat Käthe zich, ondanks haar rouwen om haar partner, weer als vroedvrouw nuttig maakt. Henny vind de ware, Ida twijfelt over haar relatie en Lina werkt met grootste plannen in haar boekenwinkel. Ook ontmoeten we verschillende ander personages zoals bijvoorbeeld Florentine, Ida’s dochter.


‘Lina. Ze bloeide op. Ze was van plan in de grotere winkel aan de Gänsemarkt een speciale afdeling voor kunstboeken in te richten. School had voor de voormalige lerares afgedaan. Momme grijnsde even.’


De pijnlijke herinneringen aan de oorlog, de opbouw van Duitsland, de opbouw van hun eigen levens, hun gevoelens naar het leven toen, nu en naar de toekomst. Wat fijn om dit allemaal samen met hen te beleven. Ik ben van een andere generatie dus was het voor mij ook enorm leuk om de opkomst van de Beatles-mania te ervaren. 


Ik ben, net zoals na het einde van het eerste deel, enorm benieuwd hoe het derde deel gaat zijn want deze vier uitzonderlijke vrouwen met uiteenlopende karakters maar een ijzersterke band, die soms onder druk staat, zitten echt in mijn hart. 


  • Auteur(s) : Carmen Korn
  • Uitgeverij : Signatuur
  • ISBN : 9789056726591
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 544
  • Verschijningsdatum : november 20200 reacties:

Een reactie posten