De moord op Margaret Thatcher | Hilary Mantel De moord op Margaret Thatcher - Hilary Mantel (Meridiaan Boeken)


In twaalf verhalen wendt Hilary Mantel haar talent als scherp observator aan om de verborgen gebreken en duistere kanten van de menselijke ziel aan het licht te brengen. Trefzeker ontmaskert ze in deze verhalen de afgronden waarover het leven ligt als een dun tapijtje. 


Het titelverhaal, ‘De moord op Margaret Thatcher’, waarin op indringende, treffende wijze de geschiedenis uit zijn baan wordt getikt, veroorzaakte een ware rel in Engeland. In deze nieuwe uitgave is ook het verhaal 'Nadine met veertig' opgenomen, dat eerder verscheen in Granta nr 56, winter 1996 maar nog niet eerder in het Nederlands vertaald is. 


Wat een heerlijke cover alweer. De cover van de vorige editie was al super mooi maar deze is net dat tikkeltje leuker. Als het boek zijn jasje uitgaat heeft de kaft een mooie bordeaux kleur, gouden letters en wanneer je het boek openslaat komen handtassen je tegemoet. Een boek waar met veel zorg en liefde aan gewerkt is lijkt me dan. 


(Op de instagram van de uitgeverij kan je zien hoe Tessa Posthuma de Boer deze cover tot stand doet komen.) 


Hilary Mantel en haar schrijfstijl. You love it or you hate it. Waar de ene lezer maar niet door haar boeken doorkomt, vliegt de andere erdoorheen. Ik lees enorm graag Hilary Mantel. De schrijfstijl ligt mij dus wel. Het is vlot, snel maar traag op de gepaste momenten. De zinsbouw, beeldende passages, ik apprecieer het allemaal.


In dit boek lees je kortverhalen. De ene verhaal laat je in schok achter, het andere verhaal eindigt en brengt verwarring, het ene verhaal is dan weer ondanks de tragiek besprenkeld met wat humor. Wat het leuke is aan deze kortverhalen is je eigen interpretatie ervan maar allemaal hebben ze een duister randje gemeen.


Deze verhalenbundel van Hilary Mantel is dus niet alleen door zijn cover een pareltje voor onder de kerstboom maar ook door de inhoud. Met de moord op Margaret Thatcher brengt Hilary Mantel puur literair entertainment.


  • Auteur(s) : Hilary Mantel
  • Uitgeverij : Meridiaan Uitgevers
  • ISBN : 9789493169333
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 207
  • Verschijningsdatum : december 2020


Over de auteur:

Hilary Mantel (1952) schrijft korte verhalen, essays en romans. Haar prijzenkast puilt uit, voor zowel Wolf Hall als Het boek Henry ontving ze de Man Booker Prize, een unicum. Samen met De spiegel & het licht is de Cromwell-trilogie een project van vijftien jaar schrijven geweest. Aan de verfilming van het laatste deel wordt gewerkt en in opdracht van de bbc is ook een docu- mentaire gemaakt over leven en werk van Hilary Mantel.


In de pers:

  • ‘Zonder dat je het zelf doorhebt weet ze je volledige aandacht te vangen. Je wordt een drone die rechtstreeks op zijn doelwit afstevent: dit verhaal moet en zal je uitlezen.’ - The New York Times 
  • ‘Nuchter beschouwt Mantel gebeurtenissen die een maat te groot zijn voor haar personages. Spartelende vliegjes zijn ze en even grimmig als vrolijk spint Hilary Mantel hen in.’ – NRC Handelsblad
  • ‘Het Thatcher-verhaal is een thriller op handtasformaat.’ – NRC Handelsblad***** 

0 reacties:

Een reactie posten