Tot altijd | nic Balthazar

Tot altijd - Nix Balthazar (Lannoo)

Het boek bij de film van Nic Balthazar, Tot Altijd De film Tot Altijd vertelt het verhaal van Mario Verstraete, de eerste man in België die ervoor koos om de wet op euthanasie te gebruiken toen die ingang kreeg in 2002. Een wet waarvoor hij zelf jarenlang had gestreden. Dit boek wil toelichting geven bij het delicate onderwerp dat euthanasie vandaag nog steeds is. Tien jaar geleden volgde journaliste Marijke Libert Mario tijdens zijn laatste maanden. Speciaal voor dit boek ging ze opnieuw praten met vader en moeder Verstraete: een ontroerende reconstructie van wat euthanasie met je omgeving doet. Ook regisseur Nic Balthazar beschrijft de realiteit achter zijn film, en gaat dieper in op alle verhalen die hem hebben geïnspireerd tot het scenario van Tot Altijd, dat al bekroond werd in Rome nog voor de film gedraaid was. Delen van het scenario staan hier naast de meest onvergetelijke beelden uit de film. Het verhaal van Mario kun je pas ten volle vatten als je het bredere perspectief kent. Mia Verstraete ging daarom praten met zeven vooraanstaande experten. Johan Bilsen, Marc Cosyns, Marc Desmet, Wim Distelmans, Manu Keirse, Rik Torfs en Etienne Vermeersch voeren elk vanuit hun eigen ervaring een verhelderend debat over het levenseinde, de euthanasiewet en de etnische dilemma’s.

Ik heb de film gezien en ja dat is echt wel een echte jankfilm. Ik zag hem ondertussen al tig keer en nog steeds moet ik de doos tissues bovenhalen. Een 5/5 voor de film dus.

Ik zag dit boek toevallig tussen mijn ebooks staan en vermits ik de film zo goed vond besloot ik om het ebook ook even te lezen. Laat ons ook gewoon eerlijk zijn en zeggen dat een onderwerp zoals euthanasie toch iets is dat eens mens probeert te begrijpen. 

Even te lezen is misschien slecht uitgedrukt want het blijft een erg heftig thema. Ik kan mij voorstellen dat dit boek in 2012 best nog erg veel reacties heeft uitgelokt. De dag van vandaag lokt het thema zelf nog steeds heftige reacties uit. 

Anno 2019, bijna 2020 zelfs heb ik toch het gevoel dat we er nu nog meer over weten, het beter begrijpen, er nog meer informatie voor handen is. Het taboe wordt stilletjes aan meer en meer doorbroken, gelukkig.

Het boek vertelt nog even ‘snel’ het verhaal van Mario, bevat enkel scènes uit de film en eindigt met vele vragen aan dokters en mensen die strijden voor een waardig sterven.

Dit is een heftig boek door het gedeelte van Mario, een heel nuttig en informatief boek over het gedeelte van euthanasie. 
Ik ben best wel blij dat ik dit boek gevonden heb en gelezen heb. 3/5


0 reacties:

Een reactie posten