Steeds verder weg - Helena fox

Steeds verder weg - Helena Fox (Best of YA)

Biz lijkt een gewone tiener; ze woont bij haar moeder en ze maakt deel uit van een grote vriendengroep waar ze niet helemaal zichzelf kan zijn, maar ze hoort tenminste ergens bij. Ze twijfelt over haar seksualiteit en niemand mag dan ook weten dat ze met haar beste vriendin heeft gezoend. 
Maar Biz praat met haar vader, die er eigenlijk niet zou moeten zijn, want hij is dood. En dus vertelt ze niemand over hem. Ze vertelt ook niemand over de duistere gedachten die door haar hoofd spoken. Biz zweeft als het ware door het leven – tussen goed, oké en normaal in. 
Dan gebeurt er iets waardoor Biz totaal de weg kwijtraakt. Ze verliest alle aansluiting met haar vrienden. Haar vader verdwijnt, en met hem alles wat veilig en zeker is. Biz besluit dat het misschien makkelijker, beter, fijner is om helemaal weg te zweven. Of misschien moet ze wat langer blijven om haar vader terug te vinden. Of misschien – misschien, misschien – is er een andere optie die Biz nog niet kan zien.

Laat ik beginnen met te zeggen dat er meer boeken over deze onderwerpen moeten komen. Het blijft toch nog steeds een taboe, wat ik soms zo gek vind. In deze tijd moet je als persoon, zeker als jong persoon, kunnen zeggen “Nee, het gaat niet goed met mij!”.

Over het boek en de schrijfstijl valt te zeggen dat het enorm vlot leest. Ik hou wel van Helena Foxhaar schrijfstijl. De manier waarop ze schrijft is perfect, de wirwar in zinnen, kort, lang, chaotisch... Iemand die zich slecht voelt denkt ook gewoon zo.

Misschien bekijk ik teveel vanuit eigen ervaring. Ik las al enkele opmerkingen over die manier van schrijven. Misschien helpt het wel als je het boek leest in de originele taal. Dan komt het, denk ik, pas echt over hoe Helena Fox het bedoeld heeft. 

Ik vond het, persoonlijk, wel een goed boek en kon ‘mezelf’ wel terugvinden in die stroom van donkere gedachten die elk vezeltje energie van je vragen. Enkel de manier waarop haar omgeving reageert vind ik dan weer iets minder realistisch geschreven maar again dit zal door persoonlijke ervaring komen. 

Conclusie : we hebben meer boeken als dit nodig. Ik geef hem een 4/5. 
‘Steeds verder weg is een indringend verhaal over verdriet, vriendschap, jezelf kwijtraken en de lastige weg terug omhoog uit de diepste put waar je nooit in terecht wilde komen.’

Dringend nood aan een gesprek?
www.zelfmood1813.be (bel/chat/mail)
www.113.nl (bel/chat)

'Een adembenemend, diep ontroerend verhaal over verdriet, verlies en liefde. Helena Fox is een auteur om in de gaten te houden!' Kathleen Glasgow, auteur van Girl in Pieces

'Onmogelijk mooi, levensbevestigend, diepzinnig. Dit is geen boek; het is een kunstwerk.' Kerry Kletter, auteur van The First Time She Drowned


0 reacties:

Een reactie posten