Stof - Joanne Carlton

Stof - Joanne Carlton (HamleyBooks)

Als je hele wereld opgaat in stof, wil jij dan nog achterblijven?

Simon James is een gelukkig man. Hij heeft een mooie baan, een prachtig gezin en geniet van het leven. Tot een giftige stofwolk de wereld verwoest en hij alles verliest.

Drie weken en ettelijke miljoenen doden later is het einde nabij. Er bestaan geen mirakels om de overlevenden te redden.

Op de laatste dag van zijn bestaan krijgt Simon het ultieme dilemma voorgeschoteld: wil hij overleven aan de zijde van een onbekende vrouw in een verwoeste wereld, om zo het voortbestaan van de mensheid te garanderen? Of wil hij zijn leven vandaag beëindigen na het verlies van zijn vrouw en zoon?

Maar krijgt hij nog wel de keuze?

Vanaf die eerste pagina, vanaf die eerste zinnen zit je ‘knal’ middenin het verhaal! Je word echt meteen meegezogen in Simon zijn wereld, of wat er nog overblijft van die wereld.

De switchen tussen de hoofdstukken van heden en verleden zorgen er uiteraard ook voor dat je wil, zelfs moet, verder lezen. Met elk hoofdstuk kom je ook weer meer details te weten over het stof en over zijn gezin, wat van hem verwacht wordt, de choas in zijn hoofd en zoveel meer.

Simon, wat een man, ja ik wil het toch eerst even hebben over die cover jongens. Ik weet dat de magie van een boek is dat je de personages hun uiterlijk zelf vormt in je hoofd, true. However voor mij komt Simon van de cover en Simon in mijn hoofd perfect overeen en vind ik zelfs na het lezen van het boek dat de uitstraling niet beter kon zijn. Dat even terzijde. ;) Simon is een gebroken man die zich bij zijn lot lijkt neer te leggen, tot hij moet kiezen. Voor mij persoonlijk vind ik heel knap hoe Joanne Carlton het voor elkaar kreeg om een personage te creëren waarvan je voelt dat ook al laat hij de moed even zakken, gaat het hem niet, hij toch blijft doorgaan en dat zonder je te ergeren in al die ‘swings’ in zijn gemoedstoestand.

Heel mooi ook hoe de auteur de karakters van de personages weergeeft, het zit hem in al die kleine details en daar is Joanne Carlton een kei in. De manier waarop ze de strijd van Simon zijn vrouw en zoon omschrijft is zo ‘subtiel’ maar toch duidelijk en eerlijk dat je erdoor gegrepen wordt. Dit geldt trouwens ook voor alle personages, ik ontdekte van iedereen wel een ‘dingetje’ en ook hun strijd naar het einde was voelbaar. 

Naar het einde van het verhaal toe zijn er twist & turns die je nog meer op het puntje van je stoel houden en dan dat laatste hoofdstuk... Ik zat zo in het verhaal, enkel en alleen in het verhaal, dus dat laatste hoofdstuk was echt wel een “omg!! Natuurlijk!”-momentje. En dat is voor mij een sterk knap verhaal/boek! Een verhaal dat mij zo meeneemt zodat ik enkel kan lezen en niet verder denk maar compleet ingenomen ben door elk woord om dan compleet verrast te worden, dat is een goed boek! 

Ook de vormgeving van het boek wil ik even vermelden, elk begin van een hoofdstuk is een kunstwerkje op zich. Pagina`s die genummerd zijn met de titel ernaast, again die details. De cover heb ik al voldoende bejubeld. :) 

Dit was mijn eerste kennismaking met Joanne Carlton en ik vraag mij af hoe dit kan dat ik haar nu pas ontdek! Ik kijk er enorm naar uit om nog meer van deze auteur te lezen. 

Dus na niets dan goeds over “Stof” is het niet verrassend dat ik dit een dikke 5/5 geef.  


1 opmerking:

  1. Wat een prachtige recensie! Dankjewel, vanwege Joanne Carlton en het Hamley Books-team.

    BeantwoordenVerwijderen