‘T hooge nest - roxane van Iperen

't Hooge Nest - Roxane van Iperen (Lebowski publishers) 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen - Janny en Lien Brilleslijper - een van de grootste onderduikadressen in Nederland: 't Hooge Nest, een villa in 't Gooi. Terwijl de laatste joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het ging door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. Toch wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank. 

't Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.

Het begin van het boek is echt even een overload aan info, en daar moet je je gewoon even doorwerken. Ik moest soms even een paar zinnen terug, dan weer vooruit maar eens dit voorbij start een van de mooiste boeken die ik al gelezen heb in verband met dit onderwerp.

De kracht van deze familie, de kracht van deze zussen is ongelooflijk. Ook in dit boek is beschreven hoe ontzettend veerkrachtig een mens is wanneer ze tot het uiterste worden gedreven.

In de jaren die volgden, zocht ik tip na tip, kamer voor kamer, de puzzelstukjes bij elkaar tot het onvoorstelbare verhaal dat nu, zes jaar later, op papier staat.’ - Roxane van Iperen 

Angst, paniek, altijd maar doorgaan, nooit rust, steeds op je hoede zijn en toch gaan deze zusjes door. Niets lijkt ze teveel in hun strijd om toch zoveel mogelijk mensen te helpen.

Vanaf het moment dat de zussen verraden worden en alsnog naar Auschwitz worden gebracht krijg ik het emotioneel nog moeilijker. Het boek is zo ontzettend mooi en goed geschreven dat je hart oprecht zwaar is door het lezen van dit verhaal.

“Vanuit het huis worden verzetskranten gemaakt, illegale persoonsbewijzen en voedselbonnen verspreid en verzetsplannen beraamd.”

Het moment dat de zussen de zusjes Frank ontmoeten breekt mijn hart zo mogelijk nog meer en blijft het compleet in duizenden stukken gebroken doorheen de rest van het verhaal. Verschrikkelijk heftig en verschrikkelijk mooi opgetekend. 

Ik heb voor dit boek niets dan lof, dit is zo een erg mooi, heftig, verschrikkelijk boek over iets dat in de eerste plaats nooit had mogen gebeuren. Dankzij dit boek zullen ook deze mensen nooit vergeten worden en voortleven zodat iedereen de gruwel kent. 

“De joden lieten zich niet gewillig naar hun dood leiden – er waren wel degelijk joodse verzetslieden. En vrouwelijke bovendien.”

Dit boek is zonder twijfel een 5/5 ! Als je dit boek al gelezen heb vertel het dan, laat dit verhaal zoveel mogelijk gelezen worden. 

Een leuk wist-je-dat-je is dat 
Halina Reijn en Carice van Houten de filmrechten gekocht hebben van ‘t Hooge nest van Roxane van Iperen. Mooi nieuws, voor alle betrokkenen maar vooral ook voor iedereen die het boek las of juist het boeiende verhaal nog niet kent.


  • Auteur(s) : Roxane van Iperen
  • Uitgeverij : Lebowski
  • ISBN : 9789048841790
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : ebook
  • Aantal pagina's : 328
  • Verschijningsdatum : nov2018

0 reacties:

Een reactie posten