Winteruren, een boek om te lezen.

Winteruren - Filip Bastien (HamleyBooks)

Een ontroerende roman met een vleugje humor over ontluikende liefde, onderdrukte verlangens en het verglijden van de jaren.

Richard, een man die zijn vader in de Eerste Wereldoorlog verloor, ontvangt een postkaart van zijn jeugdliefde Josephine. Ze wil hem nog een laatste keer ontmoeten. Net op dat moment ligt zijn vrouw Anna-Maria op sterven.

Door de ogen van Richard maakt de lezer de grote gebeurtenissen van de twintigste eeuw mee: beide wereldoorlogen, de Koude Oorlog, de wereldexpositie in Brussel en de val van de Berlijnse Muur.

Ik mocht dankzij HamleyBooks dit boek lezen, recenseren en deelnemen aan deze blogtour, waarvoor hartelijk dank.

De cover en de details binnenin het boek zorgen voor een extra emotioneel gegeven. Ik val waarschijnlijk in herhaling nu maar dit is toch echt wel één van de vele sterkten van deze jonge uitgeverij.

Het boek is geschreven in de ik-vorm die je meeneemt doorheen Richards belevingen van 1925 tot 1989 en weer terug en alles ertussenin. Dat verspringen in tijd is echt even gewoon worden omdat pas later in het boek meer details en tekst gegeven wordt aan die bepaalde tijden. 

Bijzonder is dat de auteur schrijft over zijn grootvader Richard, wat een ongelooflijk moeilijk vermoeiend leven heeft die man. Verscheurd tussen de liefde van zijn leven die hem steeds weer lijkt te ontglippen en de liefde voor zijn huidige vrouw, die laatste probeer ik nog steeds te doorgronden en begrijpen. 

Een leven waarin hij beide wereldoorlogen doorstaat, met een gevangenschap in concentratiekamp tijdens WOll waar elke dag een hel is. Ook de koude oorlog en de val van de Berlijnse muur maakt hij mee. Wanneer je dan bedenkt dat deze persoon er echt is geweest, dat is gewoon erg heftig. 

Het boek won de juryprijs van het meest memorabele hoofdpersonage 2018, meteen ook de eerste Indie Award voor een Vlaming. Compleet terecht want Richard is een erg interessant en mooi personage. 

Een roman om rekening mee te houden en zeker een aanrader. Dit is een roman die gaat over liefde, verscheurende keuzes, over oorlog en hoe iemand daarmee tracht om te gaan en tracht te overleven.

Filip Bastien is een auteur om in het oog te houden die hopelijk snel met nieuw werk komt.

  • Auteur(s) : Filip Bastien
  • Uitgeverij : Hamley Books
  • ISBN : 9789463967051
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 300
  • Verschijningsdatum : feb2020
0 reacties:

Een reactie posten