De Parijzenaar

De Parijzenaar - Isabella Hammad (Ambo|Anthos)

De Parijzenaar van Isabella Hammad is een historische roman die je vanaf het begint pakt, een aangrijpende liefdesgeschiedenis en een onthullend familie-epos.

In De Parijzenaar vertelt Isabella Hammad het verhaal van Midhat Kamal, de zoon van een vermogend textielhandelaar uit Nablus, een stad in het Ottomaanse Palestina.

In 1914 vertrekt hij om medicijnen te gaan studeren in Montpellier, waar hij verliefd wordt. Wanneer hij terugkeert naar Nablus, is de Eerste Wereldoorlog afgelopen, het Ottomaanse rijk uiteengevallen en hebben de Britten het mandaat over Palestina gekregen. Onrust borrelt onder de oppervlakte en zoekt steeds vaker een weg naar buiten. Het idee van een onafhankelijke staat is geboren. Midhat moet kiezen tussen zijn innerlijke overtuigingen en de verwachtingen van zijn gemeenschap. Hij komt er met zijn naasten achter wat het betekent om voor onafhankelijkheid te strijden in een wereld die zich op een kantelpunt bevindt.

De Parijzenaar van Isabella Hammad is een intens menselijk historisch verhaal, verteld met een hedendaagse stem.

Wat een mooie cover. Hij bevat alle elementen en erg mooie kleuren. Ook de flaptekst moedigt aan om te lezen. Hij kwam dus hoog op mijn lijstje terecht. 

‘Hij ging zitten, trok zijn manchetten recht en begon zonder inleiding te vertellen dat hij op de terugweg was van Damascus naar Parijs, waar hij docent was aan de talenfaculteit van de Sorbonne.’

De schrijfstijl is vrij vlot, je leest het boek dus op een aangenaam tempo maar het voelt een beetje vlak aan. Misschien ligt het aan mij maar het kwam niet aan zoals het hoorde denk ik. Saai is een te groot woord dus laat ik het maar bij vlak houden.

Het verhaal waar dit boek over gaat is daarentegen wel een interessant iets. Het verhaal van Midhat Kamal begint wanneer hij zijn land verlaat om medicijnen te gaan studeren in Frankrijk net voor de oorlog. Gevestigd in Montepieller gaat hij later naar Parijs om daarna terug te keren naar zijn oorsprong verscheurd tussen waar hij thuis hoort. Dat lijkt nergens te zijn. 

‘‘Komt u uit Nablus?’
‘Ja. En u, bent u hier geboren?’
‘Nee,’ zei Jeannette zacht en glimlachend, ‘ik ben in Parijs opgegroeid.’’

Misschien is het door de schrijfstijl maar de intensiteit van Midhat zijn verhaal komt bij mij niet binnen. Ik had moeite om het boek te voltooien en ik kon soms echt mijn aandacht niet bij het boek houden waardoor ik het in verschillende stukken heb gelezen.

Soms lees je niets anders als lovende reviews en voel je je even de vreemde eend in de bijt omdat je die mening niet volledig kan delen. Ook al is dit een mooi verhaal en is het een vlotte schrijfstijl, ik geraakte niet 100% geïnvesteerd in dit verhaal.

Het zijn nu wel rare tijden, de wereld is even niet wat het was, iedereen heeft het moeilijk, de ene persoon al meer als de andere. We moeten in ons kot blijven en misschien heeft dit invloed gehad.

  • Auteur(s) : Isabella Hammad
  • Uitgeverij : Ambo|Anthos
  • ISBN : 9789026347672
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 600
  • Verschijningsdatum : januari 2020

"Een sublieme leeservaring. Isabella Hammad is een enorm talent.' – Zadie Smith

"De Parijzenaar is een historische roman die je vanaf het begint pakt, een aangrijpende liefdesgeschiedenis en een onthullend familie-epos. Maar bovenal, ontzettend goed.' – Jonathan Safran Foer

"Een van de meest ambitieuze debuutromans van de afgelopen jaren. Hammad is een zeer talentvol schrijver.' – The Observer 

"Een voortreffelijke roman.' – The New York Times Book Review

0 reacties:

Een reactie posten