Rebelse schrijfsters id de Franse letteren.

Zijn namen het woord - Margot Dijkgraaf (Atlas contact)

In Zij namen het woord schetst Margot Dijkgraaf de portretten van uitzonderlijke, schrijvende Franse vrouwen uit de 17e tot de 21e eeuw. 

Ze schrijven, ze spreken, ze gaan de barricaden op, ze doorbreken taboes, ze verleggen grenzen. En ze bieden inspiratie – door hun boeken, hun denkbeelden, hun daden of hun karakter. De vrouwen in dit boek heten Colette of Françoise Sagan, George Sand of Simone de Beauvoir, Madame de Staël of Maryse Condé. De een is grondlegger van de Europese literatuur, de volgende vecht voor de positie van de vrouw als schrijfster, weer een ander richt haar pijlen op onrechtvaardigheid en ongelijkheid of eist voor de niet-westerse stem een plek op in de literatuur. Allemaal zijn ze Franstalig, rebels, tegendraads. Schrijven is gevaarlijk – en hoe!

Wat een mooie cover, instant crush, en met een titel zoals deze, excitement level hoog. Wat een mooie en goede boeken heeft deze uitgeverij toch steeds. Mag ook eens gezegd worden.

Korte krachtige hoofdstukken met de nodige informatie over elke schrijfster. Elk hoofdstuk begint met enkele quotes van de besproken schrijfster en in de hoofdstukken vind je de meest essentiële informatie terug.

‘Als we een beetje meer geduld hadden, zouden we onszelf veel verdriet besparen.’ Madame de Sévigné (1626-1696)

Enorm boeiend om te lezen waarom net deze vrouwen tot de categorie rebelse schrijvers worden ingedeeld. Het motiveerde mij alvast enorm om enkele boeken te bestellen en het oeuvre van deze dames te ontdekken.

Perfect boek om als een leek zoals ik kennis te maken met deze power women en hun nalatenschap te ontdekken in de literatuur. Een tbr-pile die ik nooit helemaal zal kunnen lezen dankzij dit boek. Geslaagde lees!

  • Auteur(s) : Margot Dijkgraaf
  • Uitgeverij : Atlas Contact
  • ISBN : 9789045040998
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 240
  • Verschijningsdatum : feb2020

0 reacties:

Een reactie posten