De slaap die geen uren kent.

De slaap die geen uren kent - Sebastiaan Chabot (Atlas contact)

Vier generaties binnen één familie verlangen ieder op hun eigen manier iets gedenkwaardigs te doen, uit angst niet te worden herinnerd.

"De slaap die geen uren kent' van Sebastiaan Chabot gaat over vier generaties binnen één familie die ieder op hun eigen manier verlangen iets gedenkwaardigs te doen, uit angst niet te worden herinnerd.

Kurt Kuschfeld, eenenvijftig jaar en wandelstokgelukkig, besluit dat zijn leven erop zit. Als straatlichtbewaarder werkte hij de laatste jaren 's nachts, ongezien. In wat de laatste uren van zijn bestaan lijken, vraagt hij zich af welke levens hij heeft laten liggen.

Drie generaties later. Victor en Benjamin Kuschfeld groeien op in Den Haag, aan zee. In de hal van het huis hangt het portret van hun overgrootvader. Vooral Victor is bang voor het gezicht in het masker van verf, en als zijn schoolvrienden komen spelen besluit hij het in de tuin te verbranden. Ze hebben echter geen idee wat ze daarmee in gang zetten; de familiegeschiedenis blijkt losse heupen te hebben.

Een cover zoals ik ze graag heb, strak, mooie kleur. Soms hebben boeken niet meer nodig en dit is zo een boek, de flaptekst en titel zijn vlot genoeg.

Ik vond het een iets of wat verwarrend boek, ik moet er wel bij zeggen dat ik hem wel ga herlezen. Iets aan de manier van schrijven maakt dat ik het boek ook niet echt kan vergeten.

Je leest in het toen en nu. De stukken van
toen zijn voor mij persoonlijk het interessantste en leukste om te lezen. Er zit door alle hoofdstukken heen best wat humor verweven maar ook ernst.

‘Kurt Victor Karl Kuschfeld, eenenvijftig jaar oud en wandelstokgelukkig, wilde simpelweg de envelop van zijn leven dichtlikken. Strikt genomen was zijn leven niet ‘op’.’

Het verhaal blijft nog steeds in mijn hoofd rondspoken, het blijft aan mij plakken. Dat is dan toch wel, achteraf gezien, een knap staaltje schrijven. 

Dit is ook absoluut een boek dat je zelf moet lezen en waar je zelf je menig over moet vormen omdat iedereen anders tegenover het onderwerp staat. 

Een boek over familie, geheimen, emoties, liefde besprenkeld met humor, ernst en verwarring. 

Sebastiaan Chabot (1989) vertrok na zijn studie geschiedenis aan de UvA naar New York om aan NYU Creative Writing te volgen, een tweejarige opleiding waarvoor slechts twintig aspirant-schrijvers van de achthonderd aanmeldingen per jaar worden toegelaten. Hij studeerde in 2017 af bij Jonathan Safran Foer.

  • Auteur(s) : Sebastiaan Chabot
  • Uitgeverij : Atlas Contact
  • ISBN : 9789025458041
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 280
  • Verschijningsdatum : maart 2020

0 reacties:

Een reactie posten