Bestorm mee de Bastille

14 Juli - Eric Vuillard (Meulenhoff)

Winnaar van de Prix Goncourt 2017

**** de Volkskrant
"Vuillard werpt steeds licht op onbekende details van de geschiedenis.' 

Voor de lezers van Laurent Binet en Olivier Guez

Een ijzersterke reconstructie van de dag die alles betekende voor de Franse Revolutie en daarmee de Europese geschiedenis

Op 28 april 1789 ontbrandde het vuur van de Franse Revolutie. Frankrijk was failliet en de inwoners kwamen om van de honger. In een fabriek waar gedreigd werd het loon van de werknemers te verlagen kwamen de arbeiders in opstand. Vervolgens hield een burgerwake in de lange angstige nacht van 13 juli de straten van Parijs bezet, en zodra de ochtend van 14 juli aanbrak was de revolutie echt begonnen.

Vuillard dompelt ons onder in het tumult van die beroemde dag en wekt de grote opstand die in het collectieve geheugen staat gegrift tot leven. Vanuit het oogpunt van de naamloze menigte creëert hij een mozaïek van levens en lotgevallen die tezamen een realistisch, spannend beeld geven van deze belangrijke gebeurtenis.

14 juli is een boek als een openbaring die ons eraan herinnert dat vrijheid ook universele gelijkheid betekent.

Een hardcover met op de jas een afbeelding van een jongen dat op het schilderij ‘de vrijheid  leidt het volk’ terug te vinden is. Een hardcover is van tijd tot tijd ook gewoon super fijn, een beetje extra luxe.

Heerlijk boek. Echt. Een zalige chaotische schrijfstijl waar je soms van het ene naar het andere gaat en toch is alles heel chronologisch opgetekend. 

‘Maar van alle buitens die in Frankrijk in Bourgondië en rond Bordeaux, bij Montpellier of langs de Loire werden gebouwd, van al die uitbundige villaatjes met eilandjes magnolia’s en mosbegroeide grotten in de lieftallige tuinen, waarin zwermen parasolle- tjes zich over de lanen verspreiden, was de Folie Ti- ton het buiten dat werkelijk van zich deed spreken in de laatste uren van het ancien régime.’

Een boek waar de auteur je terug meeneemt naar een punt in de geschiedenis en je ermee laat kennismaken op een beeldende en meesleurende manier.

Een boek waar vele onbekende een plekje krijgen in een geschiedenis door middel van lange zinnen met een opzwepende toon. 

‘Twee dagen na het oproer liepen Odent en Grandin, twee commissarissen van het Châtelet, vergezeld van dokter Soupé, zwarte toga, tas vol scalpels, voorafgegaan door de custos van de catacomben, onder de latei door van de deur van de Tombe-Is- soire.’

Wanneer je dit boek leest ben je er vanaf het begin bij, hoor je hoe het rumoer groeit, ruik je de straten en voel je de groeiende onrust en uiteindelijk bestorm je mee de Bastille. Heerlijk chaotisch boek!

  • Auteur(s) : Eric Vuillard
  • Uitgeverij : J.M. Meulenhoff
  • ISBN : 9789029092722
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 192
  • Verschijningsdatum : juli 2019

0 reacties:

Een reactie posten