Romeinen, seks en humor.

Roma intima.  Liefde, lijf en lust. - Bert Gevaert, Johan Mattelaer (Sterck & De Vreese) 

In het oude Rome waren orgieën toch dagelijkse kost? Rome was toch een waar paradijs voor mensen met grote seksuele appetijt? Na de ontdekking van de erotische afbeeldingen in Pompeii en Herculaneum werd ons in de literatuur, de beeld- en schilderkunst en hedendaagse film en televisie een eenzijdig beeld van het "liederlijke' Romeinse liefdesleven voorgehouden. De auteurs verwijzen dit beeld regelrecht naar het rijk der fabelen. In Roma intima gaan zij in op kwesties als: wat was voor de Romein een mooi lichaam? Hoe zat het met de liefde tussen mensen van hetzelfde geslacht? Hoe werden bad en toilet gebruikt? Welk ondergoed droegen ze? Bestond porno? Waren er voorbehoedsmiddelen beschikbaar? Welke obscene scheldwoorden gooiden ze elkaar naar het hoofd? De rijkdom aan illustraties die de teksten ondersteunen zijn zowel afkomstig van archeologische Romeinse sites, musea, als privéverzamelingen.

Heerlijk boek! Ik val meteen met de deur in huis. Zowel de cover als inhoudelijk is het zo een mooi, leuk en grappig boek. 

Humor! Ongelooflijk fijne humor in dit boek om al die afbeeldingen en teksten vlot te verwerken want laten we eerlijk zijn, een blad voor de mond namen die Romeinen niet en we leven nog steeds in een tijd waar sommige uitspraken en beelden ons het schaamrood naar de kaken jaagt. 

Na het lezen van dit boek zijn er wel enkele fabeltje de wereld uit geholpen en moet je toch wel je beeld bijstellen van die ‘oversekste romeinen’.

Een erg fijn ‘wist-je-dat’-boek met een portie humor, beide voetjes op de grond mentaliteit, overvloed aan beeldend materiaal en een genot om te lezen. 

0 reacties:

Een reactie posten