Wat een auteur, wat een vrouw, wat een boek!

Dochters van China - Jung Chang (Boekerij)

Een meeslepende saga over liefde, oorlog, intrige, glamour, verraad en familiebanden

Drie zussen uit Shanghai vormden voor een belangrijk deel van de twintigste eeuw het middelpunt van de macht in China. Kleine Zus, Mei-ling, was mevrouw Chiang Kai-shek, first lady van het precommunistische nationalistische China en zelf ook zeer actief in de politiek. Grote Zus, Ei-ling, was Chiangs officieuze belangrijkste adviseur. Ze zorgde ervoor dat zijzelf de rijkste vrouw van China werd en haar man de eerste minister onder Chiang. Rode Zus, Ching-ling, trouwde met Sun Yat-sen, oprichter van de Chinese republiek en later rechterhand van Mao. Alle drie de zussen leefden in luxe en waren extreem geprivilegieerd, maar werden ook vaak bedreigd. Hun relatie onderling was emotioneel geladen en gespannen, vooral toen ze kozen voor tegengestelde politieke kampen. Ching-ling wijdde haar leven aan het communisme en stond daarmee lijnrecht tegenover de idealen van haar twee zussen.

Dochters van China is een epische drievoudige biografie die kleur geeft aan het leven van drie uitzonderlijke vrouwen die de geschiedenis van China in de twintigste eeuw mede hebben vormgegeven.

Dankzij Lannoo kon ik dit boek lezen en recenseren, waarvoor hartelijk dank. Ook kon ik aanwezig zijn op de boekvoorstelling waarvoor nog meer dank.

Wilde zwanen, een boek dat een diepe indruk naliet, een boek dat ik mij nog steeds herinner. De kans om een ontmoeting met auteur Jung Chang kon ik dus niet laten voorbijgaan.Een avond in UGent, een spectaculaire zaal en wat een vrouw. Jung Chang gaf zelf haar voorstelling van het boek en wat kan deze vrouw vertellen. Ik zou gerust uren en uren naar haar kunnen luisteren.

Ze vertelde zelf in korte lijnen, begeleid met enkele foto’s, over wie en wat het boek allemaal gaat. Vol enthousiasme gaf ze info zonder dat het ook maar een moment teveel werd.

Achteraf een kleine vragenronde door een journalist en wat groeide mijn bewondering en respect nog meer voor deze vrouw. Enkele vragen die gesteld werden kwamen toch niet echt over en met erg veel tact maar o zo duidelijk zette ze de journalist op zijn plaats en gaf antwoord. Heerlijk.Na de voorstelling was er een kleine receptie en de mogelijkheid om het boek te laten signeren. (Even ook een pluim voor uitgeverij Lannoo. Ik bezocht nu al enkele boekvoorstellingen en die georganiseerd door Lannoo zijn toch echt wel tip top in orde.)

Zenuwachtig in rij met het boek samen met @booksandbellyrubs die ook helemaal ondersteboven was van deze krachtige dame. Een gesigneerd exemplaar van wat een ongelooflijk lieve vrouw is die weet wat ze wil en weet wat ze zeker niet wil, hoogtepunt van de avond.

Een hardcover met een afbeelding van de zussen op het jasje. Waar je al kan zien dat ze verschillend zijn maar hoe erg verschillend ze zijn kom je in het boek te weten.

Jung Chang heeft het talent om een boek bomvol informatie te schrijven, zonder iets achterwege te laten en het zo te brengen dat je het boek wil verslinden. Nooit had ik een gevoel dat het allemaal wat te theoretisch werd of dat het wat saai werd.

Ongelooflijk interessant boek over drie zussen die elk hun eigen weg gaan, elk hun ideeën hebben, hun demonen en karakters. Een boek die de invloed van de Soong-zussen in China weergeeft geschreven door een talentvolle auteur. 


Een absolute aanrader, zelfs als je interesses niet bij het onderwerp liggen zal dit boek je nog kunnen bekoren. 

  • Auteur(s) : Jung Chang
  • Uitgeverij : Boekerij
  • ISBN : 9789022579572
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 432
  • Verschijningsdatum : feb2020

"Een treffend verhaal over oorlog, communisme en spionage – verteld met oprechte warmte.' The Guardian

"In deze heldere, intelligente en verzoenende biografie werpt Chang een frisse blik op de traditionele gevestigde orde.' The Times

"Zeker het lezen waard, vooral omdat het laat zien hoe invloedrijke vrouwen hebben bijgedragen aan het vormgeven van het moderne China.' The Sunday Times

0 reacties:

Een reactie posten