Langzaam genieten

Het eiland - Koos Terpstra (Ambo|Anthos)

Koos Terpstra verzint in Het eiland zijn eigen jeugd tot het een jeugd is die hem bevalt. Zo onstaat een verzonnen familiegeschiedenis op een eiland waar alles mogelijk is.

Waar begin je een zoektocht naar je jeugd? Wat is belangrijk? Hoe betrouwbaar zijn herinneringen? Een man gaat op zoek naar zijn jeugd op het eiland Texel. De enige zekerheid die hij heeft is dat het eiland het eiland was en is: waar de zee begint kun je niet verder, waar de zee begint houdt het eiland op. Hij reist van heden naar verleden en terug, puzzelend en fantaserend. Een familiegeschiedenis, een herinnering, een anekdote, een ontmoeting, een historisch feit of een reunie; telkens vindt hij een nieuwe invalshoek, telkens vindt hij een nieuwe waarheid, en langzaam bouwt het verhaal zich op.

Het eiland is wervelende biografische zoektocht waarin wij meer en meer van onszelf zullen herkennen.

Ik ben enorm nieuwsgierig gemaakt naar dit boek door de overvloed aan posts die ik zag voorbijkomen op instagram en de aankondiging bij de uitgeverij Ambo|Anthos zelf. 

‘Waar ik vandaan kom was alles groots.
Oneindige stranden, bossen waar je in verdwaalde. Herfststormen die ons na afloop verbijsterd naar buiten deden kruipen, nauwelijks gelovend dat we het overleefd hadden.’

Een boek van een bijzonder persoon die naast bekroond theatermaker en -regisseur nu ook auteur is en een ontzettend mooi boek heeft geschreven.
Een man met een duidelijk beeld van hoe hij de dingen wil en hoe hij de dingen zeker niet wil, heerlijk. 

Een semi hardcover en zo eentje waar je van weet wel boek te verwachten, ik vind dat steeds zo fijn dat het uiterlijk van het boek (meestal) matched met de inhoud. Ik weet dat ze zeggen ‘never judge a book by its cover’ maar deze klopt helemaal. 

‘Voor een kind zijn alle stranden oneindig en bossen mysterieus, is het leven eeuwig en zijn volwassenen mensen die weten wat ze doen. Mijn eiland was mijn leven. Geen ontsnappen aan. Ik heb mijn jeugd overleefd, vraag me niet hoe. Het eiland heeft me gevormd en gered.
En daar ga ik over vertellen.’

Vanaf de eerste pagina’s wil je verder lezen maar niet te snel want dit boek is zo mooi. Inhoudelijk speciaal net zoals dit verhaal, gewoon een absolute ‘moet je lezen’. Het laat je zelf even nadenken over het leven.

Neem dus vooral je tijd voor deze, lees gerust een hoofdstuk nog een keertje opnieuw voor je verder gaat, geniet van die lange mooie beeldende zinnen. Een roman, helemaal anders, maar meer dan de moeite waard. 

  • Auteur(s) : Koos Terpstra
  • Uitgeverij : Ambo|Anthos
  • ISBN : 9789026343391
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 256
  • Verschijningsdatum : maart 2020


0 reacties:

Een reactie posten