De tweeling van Auschwitz | Eva Mozes Kor


 De tweeling van Auschwitz - Eva Mozes Kor (Uitgeverij Fontein)


Eva en Miriam Mozes waren tien jaar oud toen ze aankwamen in Auschwitz. Toen de nazi’s zagen dat ze een tweeling waren, werden ze onmiddellijk gescheiden van de rest van hun familie. Vanaf dat moment waren ze onderdeel van dr. Mengeles ‘verzameling’ tweelingen, en werden onderworpen aan mensonterende experimenten.


Eva en haar zus overleefden de gruwelen van het kamp, de bevrijding door de Russen en de barre tocht terug naar huis.


Dit is Eva’s verhaal.


Eva Mozes Kor, als je haar nog niet kent dan is dit boek de ideale introductie. het boek is kort en krachtig en puur uit de belevenis van Eva opgetekend. Het zijn haar herrineringen, haar ervaringen die je leest. 


Als Eva en haar tweelingzus Myriam samen met hun gezin naar Auschwitz worden gestuurd vallen de tweelingmeisjes meteen na aankomst in handen van  Dr. Mengele. Hun gezin zien ze nooit meer terug en Eva verteld over de experimenten waar de zussen aan onderworpen worden nu ze

deel uitmaken van Mengeles paradepaardje tweelingenonderzoek. 


Maar Evas kracht gaat ver, en diep, de meisjes overleven, maken de bevrijding door de Russen mee en vatten hun tocht naar huis aan. Dit boek geeft ook mee hoe Eva in het leven heeft gestaan na Auschwitz, als volwassenen en hoe ze de kracht van vergeven ontdekte. 


Ik ben na het lezen van dit boek nog wat extra gaan googlen over deze vrouw. Ik ondekte waarom deze heel bijzonder, kobaltblauw kleding dragende vrouw haar boodschap - met recht en rede - zo luid bleef vertellen. Als je haar verhaal nog niet kent is dit zeker een indrukwekkend boek. Dit is Eva’s verhaal.


0 reacties:

Een reactie posten