Dostojevski en de liefde | Alex Christofi


 Dostojevski en de liefde - Alex Christofi (Meulenhoff)


Het meeslepende levensverhaal van een van de grootste Russische schrijvers aller tijden, gepubliceerd ter gelegenheid van zijn tweehonderdste geboortejaar.


De grote Russische schrijver Fjodor Dostojevski was gokverslaafd, epileptisch, spilziek en bevond zich soms aan de rand van de geestelijke en financiële afgrond. Te midden van dit alles schreef hij romans zoals Misdaad en straf, De idioot en De broers Karamazov, die behoren tot de hoogte punten van de wereldliteratuur.


In Dostojevski en de liefde wordt de lezer ondergedompeld in de wereld van Dostojevski: van het Siberische gevangenkamp tot de gokhallen van Europa, van de vochtige gevangeniscellen van het fort van de tsaar tot de verfijnde salons van Sint-Petersburg. En we maken kennis met de drie vrouwen wier levens zo nauw verweven waren met dat van Dostojevski: de spilzieke weduwe Maria, de onstuimige Polina die visioenen had van het vermoorden van de tsaar, en de trouwe stenograaf Anna, die alles deed om zijn literaire nalatenschap veilig te stellen.


Alex Christofi geeft ons een fascinerend en meeslepend portret van de schrijver zoals we hem nog niet kenden.


Sinds ik Leo Tolstoj en zijn Anna Karenina las, na het beseffen dat de liefde-haat relatie die ik had met Tolstoj toch eerder liefde was en ik nog wat van zijn werk las, bleek dat ik Russische schrijvers zeer zeker kon/kan appreciëren. (De kleine Russische bibliotheek is ideaal om te ontdekken of deze schrijvers en hun specifieke stijl ook iets voor jou is.)


Dostojevski, ook een van die grootmeesters in de Russische literatuur, en de liefde. Een biografie die enkel maar lof ontvangt. Ook ik wou dit boek meteen lezen, dook er ook meteen in en was - en na het lezen ben ik dat nog meer - gefascineerd door deze bijzondere schrijver. 


Dankzij de auteur leer je Dostojevski nog beter kennen, nog dieper doorgronden en jongens, wat is het op een fijne, leuke, mooie manier geschreven. Ik had het liefst op elke pagina een post-it geplakt. De sfeer is perfect neergepend, alle passante, mensen in zijn leven duidelijk neergezet. Dostojevski. Wat een leven, wat een boeiend doch tragisch leven.


Na het lezen van dit boek is alleen nog maar meer duidelijk geworden dat ik het oeuvre van deze Russische schrijver ga ontdekken, dat de manier van schrijven - en laten we eerlijk zijn soms heeft dat schrijven een 100tal zijtakken en ‘muggenziften’ - mij echt kan bekoren. 


Als je op zoekt bent naar een boek die de persoon duidelijk, krachtig, tragisch, liefdevol, objectief neerzet, zodat het lijkt of je deze persoon echt gekend hebt, dan is Dostojevski en de liefde het boek voor jou.


 • Auteur(s) : Alex Christofi
 • Uitgeverij: J.M. Meulenhoff
 • ISBN : 9789029094610
 • Taal : Nederlands
 • Uitvoering : Paperback
 • Aantal pagina's : 304
 • Verschijningsdatum : augustus 2021


In de pers:

 • ‘Je krijgt een volbloed Dostojevski te zien, verscheurd en vol innerlijke tegenspraak, liefdevol en larmoyant.’ **** Bas Heijne, NRC
 • ‘Deze boeiende biografie verlegt op briljante wijze de grenzen van wat het is om het verhaal van iemands leven na te vertellen.’ The Bookseller, Editor’s Choice
 • ‘De Dostojevski die door deze pagina’s raast, bezit een directheid en een echtheid die bijna griezelig is.’ Chris Power, auteur en literair recensent van The Guardian
 • ‘Briljant. Iedereen die van zijn romans houdt, zal gefascineerd worden door dit boek.’ Sue Prideaux, auteur van Ik ben dynamiet. Het leven van Nietzsche
 • ‘Het leven van Dostojevski fantastisch verteld. Een meeslepend verhaal.’ Tom Holland, auteur van onder andere Heerschappij en Dynastie

0 reacties:

Een reactie posten