Jonge vrouw in blauw bij avondlicht | Alena Schröder


 Jonge vrouw in blauw bij avondlicht - Alena Schröder (Signatuur) 


Jonge vrouw in blauw bij avondlicht is een indrukwekkende roman over vier uitzonderlijke vrouwen die ieder hun eigen lot bepalen en het geheim van een verdwenen schilderij Jonge vrouw in het blauw, staand bij het venster, avondlicht van Johannes Vermeer.


Het leven in Berlijn raast voorbij, maar de 27-jarige Hannah voelt dat het hare nog niet is begonnen. Haar grootmoeder Evelyn daarentegen kan na bijna honderd jaar nauwelijks op het einde wachten. Een brief uit Israël verandert alles. Evelyn blijkt als erfgename recht te hebben op een gestolen en verloren kunstverzameling. De oude vrouw wil er echter niets van weten, maar Hannah gaat op onderzoek uit. Het spoor leidt terug naar de jaren twintig. Gevangen in een huwelijk met een vliegeniersheld, liet Evelyns moeder Senta alles achter zich, ook haar dochter, om vrij te zijn en het leven te kunnen leiden waarvan ze droomde. Maar dat loopt anders dan verwacht.


Als de flaptekst je niet overtuigd dan doet de mooie cover het alvast wel. Een cover die veel goeds beloofd. Over een zoektocht, familiedrama en geheimen en de oorlog. Al deze elementen bij elkaar, uitgeverij signatuur, dat staat meestal gerant voor een goede lees.


De auteur, Alena Schröder, lijkt alvast perfect te weten op welke manier ze haar verhaal wil brengen. Traag, rustig en doordringend. Ondanks dat het een trage lees is, is het wel een vlotte lees. Het hapert nergens en het verhaal is doordrenkt van emoties.


Ondanks dat grootmoeder Evelyn een belangrijke speler is in heel dit verhaal, bleef ze naar mijn gevoel wat teveel op de achtergrond. Kan bewust gedaan zijn zodat Senta en vooral Hannahs zoektocht vertelt zou worden. Toch had ik nog graag iets meer van Evelyn geweten, Trude nam die plek in.


Misschien had ik het boek gewoon nog gedetailleerder willen hebben zodat alles nog sterker overkwam en nog dieper ging qua emoties dan het al ging. Het was mooi, ik apprecieerde alle vier de vrouwen hun kant en kijk op het verhaal.


Vul het einde vooral zelf in met wat jij hebt kunnen ervaren tijdens het lezen. Het boek eindigt zoals ook het leven is. Moeilijk, niet voorspelbaar en we krijgen niet steeds antwoord op onze vragen 


  • Auteur(s) : Alena Schröder
  • Uitgeverij: Signatuur
  • ISBN : 9789056726881
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 352
  • Verschijningsdatum : juni 2021

0 reacties:

Een reactie posten