Clara. De geheime liefde van Emmanuel de Bom | Jan Lampo


 Clara. De geheime liefde van Emmanuel de Bom - Jan Lampo


In 1958, vijf jaar na de dood van schrijver Emmanuel de Bom, krijgt de conservator van het Archief en Museum voor het Vlaams Cultuurleven (AMVC) een brievenmapje in handen en besluit ‘voor lang moeten deze bescheiden en correspondentie dicht.’ In 2015 vindt Jan Lampo deze map weer terug, op de derde verdieping van het AMVC, nu het Letterenhuis in Antwerpen. Hij ontdekt het verhaal van de hartverscheurende liefde tussen de jonge schrijver Mane en zijn ‘Clärchen’, Clara Gaesch, een vrouw van lichte zeden. 


In Clara. De geheime liefde van Emmanuel de Bom ontdekken we het ontluikende schrijverstalent van De Bom, medeoprichter van het tijdschrift Van Nu en Straks en Vlaamse correspondent voor de NRC (1904-1940), en de kringen waarin hij zich bewoog. Dit boek biedt een wervelend tijdsbeeld van de belle epoque in Antwerpen, Amsterdam en Keulen. Jan Lampo is historicus en publiceerde verschillende boeken over de geschiedenis van Antwerpen.


Wie kan nu nee zeggen tegen een boek met zo een cover en een veelbelovende flaptekst? Ik alvast niet. Ik ben een nieuwsgierig mens en het vooruitzicht om iets te leren, iets te weten te komen over een bepaalde tijd of over een woelige liefde maakt dat ik op dit soort boeken val. Het vinden van deze brieven, na al die jaren, is op zich al betoverend.


Ik moest echt even gewoon worden aan de manier waarop dit boek geschreven is en hoe de auteur dit verhaal naar jou brengt. Het zijn de brieven van Mane - de roepnaam van Emmanuel - naar zijn vriendin over Clara en brieven naar Clara die begeleidt zijn met tekst en uitleg van de auteur. Ook is er fotomateriaal wat het nog interessanter maakt.


‘Al tien dagen zit ik te sterven. Ik leef als een monnik en ik zie geen mens. […] Sinds enkele dagen herlees ik al je brieven, gisteravond nog tot 1 uur […] en ik heb er onbeschrijfelijk slecht door geslapen. 

[…]

Voel je dan niet hoe ik lijd? Ik ben iemand die liefde om zich heen moet voelen en die ontbreekt in je brieven totaal. …’


Eenmaal gewoon aan de manier waarop dit boek jou deel maakt van Mane en Clara’s liefde is uitlezen de enige optie die je hebt. De flaptekst geeft het al weg, hoe hartverscheurend en hardnekkig kan de liefde van twee mensen voor elkaar zijn. De brieven die ze elkaar sturen, de brieven die Emmanuel stuurt naar vrienden, ze zijn met tijden pure wanhoop.


Emmanuel, jong en vol van ambitie en vol van zichzelf. Wetend dat dit gedoemd is om te mislukken, door zijn blindheid voor wat er gebeurd in de wereld. Maar ook vooral door zijn hoog dunk van zichzelf als schrijver en intellectueel. Clara, een vrouw met buitenechtelijk kind, zonder opleiding, buitenlandse, een vrouw van lichte zeden en toch is Emmanuel smoor op haar.


Speciaal, boeiend, Mane, Clara, verdriet voor een liefde en alle illusies en verwachtingen van wat wel en niet gebeurd is. 


  • Auteur(s) : Jan Lampo
  • Uitgeverij: Sterck & De Vreese
  • ISBN : 9789056156992
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 360
  • Verschijningsdatum : maart 2021

0 reacties:

Een reactie posten