De vrouwen aan wie ik ‘s nachts denk | Mia Kankimäki


 De vrouwen aan wie ik ‘s nachts denk - Mia Kankimäki (uitgeverij Orlando)


Mia Kankimäki deed wat we allemaal wel zouden willen: reizen naar alle plekken waarover je ooit hebt gelezen. Ze pakte haar koffer en volgde de voetsporen van tien schrijfsters, ontdekkingsreizigsters en kunstenaressen, vrouwen die deden waar hun hart vol van was. Karen Blixen, Artemisia Gentileschi of Alexandra David-Néel, allen toonden haar waardevolle levenslessen, zoals 'Put kracht uit je verwondingen' (Gentileschi), of 'De vraag is niet welke kaarten je krijgt, maar hoe je ze speelt' (Blixen), of 'Volg het pad dat voor je ligt. Gebruik je retourticket niet' (David-Néel). Zo is De vrouwen aan wie ik 's nachts denk ook het verhaal geworden van hoe Mia Kankimäki haar eigen angsten overwon. 


De vrouwen aan wie ik 's nachts denk is een inspirerend boek, deels persoonlijke memoires, deels reisverhaal, deels biografie, dat je meevoert over de wereld in de voetsporen van negentiende-eeuwse ontdekkingsreizigsters als Nellie Bly, Ida Pfeiffer, Mary Kingsley en Isabella Bird; van Karen Blixens koffieplantage in Kenia naar het Florence ten tijde van de renaissance van Sofonisba Anguissola en Lavinia Fontana; en naar het hedendaagse Japan van Yayoi Kusama.


Laten we het even hebben over gemengde gevoel. Omdat dit boek me met gemengde gevoelens achterliet. Soms lees je een boek dat je voor geen geld in de wereld had willen misschien maar beleefde niet de meest aangename lees. Dit is zo een soort boek.


Ik werd weggeblazen door al deze geweldige vrouwen en de manier waarop de auteur over hen schrijft. Het zorgt ervoor dat je zoveel meer wilt weten, dat je de hele nacht gaat googlen naar al deze prachtige vrouwen.


Maar... ik gaf niet om de 'reis' van de schrijfster en ik heb daar geen ‘klik’ gemaakt (en ik geloof dat zij die zelf ook niet maakte) Het voelt uit balans en de twee - de auteur en die geweldige vrouwen - gaan gewoon niet samen als een geheel. 


Dus gemengde gevoelens, want zonder dit boek zou ik niets weten over al deze vrouwen. ★★★


  • Auteur(s) : Mia Kankimaki
  • Uitgeverij: Uitgeverij Orlando
  • ISBN : 9789493081826
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 416
  • Verschijningsdatum : maart 2021

0 reacties:

Een reactie posten