Oostwaarts | Jolanda Ivonne Clément


 Oostwaarts - Jolanda Ivonne Clément (Ambo|Anthos)


Oostwaarts van Jolanda Ivonne Clément is een indrukwekkende roman over een jonge vrouw - over schuld & onschuld - die na de oorlog voor haar relatie met een Duitse soldaat wordt gestraft, verteld door de ogen van haar zoon. Voor de lezers van John Boyne.


1952. Dat zijn moeder in de oorlog een relatie had met een jonge Wehrmachtsoldaat, weet de elfjarige Heindert niet, en evenmin dat hij een zoon is van die Duitser. Wat hij wel weet: zijn moeder heeft een syndroom, zijn opa en oma herkent hij niet meer, hij wordt gepest op school en niet alleen door klasgenoten, ook de leraren sparen hem niet.


Deze historische roman gaat over de zoon van een zogeheten moffenmeid. Wat zijn moeder verweten wordt: verliefd worden op een Duitse soldaat. Wat hem verweten wordt: geboren worden.


De grootmoeder van Jolanda Clément was kind in een NSB-gezin. Na de oorlog werd ze als negenjarige geïnterneerd en gedurende haar hele leven bleef ze geconfronteerd worden met de keuzes van haar ouders. Ze ontwikkelde op jonge leeftijd schizofrenie, dat haar – evenals Heinderts’ moeder – in een inrichting deed belanden en waar ze op 49 jarige leeftijd stierf. 


De grootmoeder van Clément heeft altijd gezwegen over haar verleden. Omdat de ware toedracht van haar verhaal niet meer te achterhalen is, maar de gevolgen ervan nog steeds nawerken, schreef Clément deze alternatieve vertelling, waarin fictie en geschiedenis samenkomen.


Jullie weten allemaal dat ik van dit type boek hou. Deze hele gebeurtenis in de geschiedenis, in al zijn vormen, voor alle lagen van de bevolking, voor iedereen die er op wat voor manier mee te maken kregen én er nu. Oh mee te maken krijgen, fascineren enorm. Dit boek is een meerwaarde voor mijn boekenkast.


Door de schrijfstijl en de manier waarop de auteur het verhaal naar jou als lezer brengt, raakt het je enorm, dagen later raakt het je nog steeds. Hoe een jongen maar niet snapt waarom hij gehaat is, verstoten zelfs. De auteur schrijft het verhaal met zoveel zorg en diepgang op, heel knap en sterk gedaan.


Een boek dat vraagt om traag gelezen te worden zodat je alles in je op kan nemen. Het onbegrip, verdriet, ongeloof… het historische aan deze roman, niet zomaar weer eventjes het zoveelste verhaal over een moffenmeid & WOII. Alles klopt en past minutieus in elkaar. De vergelijking die gemaakt is met John Boyne ivm dit boek is meer dan terecht. Dit boek is schoon, zo schoon. ★★★★★


  • Auteur(s) : Jolanda Ivonne Clément
  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • ISBN : 9789026354229
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 256
  • Verschijningsdatum : augustus 2021


'Heftig boek over de gevolgen van schijnheilige ‘wraak op een moffenmeid’.' - Nederlands Dagblad

0 reacties:

Een reactie posten