Opgewekt naar de eindstreep | Hendrik Groen


 Opgewekt naar de eindstreep - Hendrik Groen (Meulenhoff)


Het allerlaatste dagboek van Hendrik Groen, de meest geliefde bejaarde van Nederland.


Voor iedereen die wil weten hoe het met Hendrik Groen gaat na zijn eerdere dagboeken.


Vanwege de sluiting van het verzorgingshuis in Amsterdam-Noord is Hendrik Groen overgeplaatst naar Bergen aan Zee. De Oud-Maar-Niet-Dood-club is uit elkaar gevallen. Af en toe is er een Omanido-reünie waarbij het ouderwets gezellig wordt en de drank ruimhartig vloeit, maar verder is er niet veel meer om naar uit te kijken. Hendrik moet constateren dat de tijd niet meer zo mild voor hem is: hij wordt steeds vergeetachtiger en begint het overzicht te verliezen. Dat levert het nodige gestuntel op. Hij besluit opnieuw een dagboek bij te gaan houden in een poging weer wat meer grip op de werkelijkheid te krijgen. En anders kan hij er in ieder geval nog eens nalezen wat hij allemaal vergeten is.

Het leven wordt er niet aangenamer op als ook in Bergen aan Zee het coronavirus alles op zijn kop zet. En helaas is er geen Evert meer om er foute grappen over te maken, al doet de voorheen zo brave Hendrik zijn best om zijn vriend hierin te evenaren. Gelukkig heeft hij nog drie trouwe vrienden over om hem op het rechte pad te houden: Leonie (88), Frida (10) en Juffrouw Jansen (4). Die laatste is zijn hond, het afscheidscadeau van Evert. Samen met deze bondgenoten sleept Hendrik zich opgewekt naar de eindstreep.


Ooh Hendrik, wat heb in jou gemist en wat zal in jou missen. Dit boek is een tikkeltje anders, Hendrik begint zichzelf te verliezen en dat merk je dus uiteraard ook in zijn dagboek.


Zijn humor, opgewektheid en sarcasme, hij probeert het allemaal vast te houden. Wat kan ik zeggen over dit boek dat nog niet gezegd is? Niet veel. De cover is weer ontzettend leuk en geestig en zo is ook het dagboek. Alleen zien de dingen er soms wat verwarrend uit voor Hendrik.


‘Ik weet eigenlijk niet zo goed hoe ik weer moet beginnen. Met schrijven. Dus ben ik maar begonnen met dat op te schrijven. Het is een terugkerend probleem aan het worden: dat ik niet meer weet wat ik aan het doen was, of wat ik zou gaan doen, of hoe iets ook alweer moet.’


Maar wat heeft Hendrik een zalig gevoel voor humor, ondanks zijn leeftijd en de onvermijdelijke kwalen die er, jammer genoeg, bijhoren. Zalig lezen, ook de mindere momenten, dagen, life struggles.


Ik denk dat iedereen die de boeken leest van Hendrik, hem onmiddellijk in zijn hart sluit en zo dus ook ik. Dus Hendrik, dank je wel, het gaat je goed. 


‘Ik ben speciaal voor de reünie naar de kapper geweest.

‘Hoe wilt u het hebben?’ vroeg de kapper. Ik had liever gewild dat hij had gevraagd: ‘Wie wilt u hebben?’’  • Auteur(s) : Hendrik Groen
  • Uitgeverij : J.M. Meulenhoff
  • ISBN : 9789029094139
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 224
  • Verschijningsdatum : november 2020


Met de eerste twee dagboeken is Hendrik Groen tweevoudig winnaar van de NS Publieksprijs.


Van de boeken van Hendrik Groen zijn meer dan 850.000 exemplaren verkocht in Nederland en Vlaanderen en hij is vertaald in 36 landen.


De tv-series van de dagboeken trokken wekelijks gemiddeld meer dan 2 miljoen kijkers.


‘Geestig, tragisch en soms aangrijpend.’ Het Parool

0 reacties:

Een reactie posten