Zwarte vijvers


 Zwarte vijvers - Amina Laffet (HamleyBooks)


Dombergen, 2032.

Het geluid van een geweerschot echoot in Zwarte Vijvers, een beruchte gettobuurt. De dertienjarige Rashad wordt geraakt door een kogel die eigenlijk bedoeld was voor een bendelid. Hij heeft dringend hulp nodig, maar Zwarte Vijvers is recent uitgeroepen tot no-go zone, waar hulpverleners en politieagenten niet meer mogen komen.


De zestienjarige Tamara komt meteen in opstand. Ze organiseert een demonstratie die uitmondt in een heftige clash tussen voor- en tegenstanders van de nieuwe wet.


Nikkie, een populaire Influencer, gebruikt haar platform om jongeren te informeren, maar bevindt zich al gauw in een hachelijke situatie door de vele protesten.


Derek, een arts-in-opleiding, waagt zijn leven om Rashad te redden, maar oplaaiend bendegeweld en de naderende betogers laten de boel al snel uit de hand lopen.


Lukt het om Rashad te redden, of wordt de jongen het eerste slachtoffer van de nieuwe wet?


Zwarte Vijvers is een maatschappijkritische young adult die zich afspeelt in de nabije toekomst.


Laat mij maar gewoon meteen zeggen dat ik amper kan geloven dat dit een debuut is. Dit is een enorm sterk boek. Na het lezen van dit boek denk ik, nee, weet ik, dat dit boek verplicht leesvoer zou moeten zijn. 


Eerst en vooral heeft de auteur een schrijfstijl die vrijwel elke leeftijdscategorie vanaf YA kan bekoren. Het is vlot, niet té moeilijk, er zit een zeer goed tempo in de lees, evenwicht in details, evenwicht in de personages en hun eigen achtergond,... ik kan nog wel even doorgaan maar het komt erop neer dat de auteur een zeer divers en breed lezerspubliek zal bereiken met haar schrijfstijl. En dat is maar goed ook.


De hoofdstukken zijn kort en beginnen steeds met de naam van het personage uit welk perspectief je leest. Je kan op deze manier dus snel en vlot mee switchen tussen de personages en het geeft een enorme drive om verder te lezen. Ik las het boek dan ook in een keer uit. 


Da flaptekst laat je weten wat je moet weten. De belangrijkste personages en waar dit verhaal over gaat. Dit verhaal is zo sterk, zo echt. Het maakte dat ik mezelf na enkele pagina’s al de vraag stelde of dit niet een scenario is dat zeer likely to happen is. Misschien zelfs niet eens zo ver weg in de toekomst. 2032 misschien? 


Zwarte vijvers bezorgde mij een krop in mijn keel. Een no-go zone, geen bijstand van politie of hulp, criminaliteit, bendes, rechts, links, kudde dieren, het mensdom... dit boek is gewoonweg belangrijk. Mijn ongelooflijke complimenten aan de auteur voor dit ijzersterk, actueel, emotioneel en leerrijk boek.


  • Auteur(s) : Amina Laffet
  • Uitgeverij : Hamley Books
  • ISBN : 9789463967419
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 300
  • Verschijningsdatum : oktober 2020

0 reacties:

Een reactie posten