Len. meesterlijk


 Len - Gerrit Janssens (Ambo|Anthos)


Len, van Gerrit Janssen, auteur van Twaalf, gaat over profvoetballer Jon die terugkijkt op zijn ingewikkelde jeugd en zich daarbij afvraagt of hij had kunnen worden wie hij nu is zonder zijn broer Len.


Vlak voor een belangrijke voetbalwedstrijd krijgt Jon een ansichtkaart van zijn oudere broer Len. Tot dat moment heeft Jon nooit aan iemand verteld hoe hij zijn jeugd met zijn ingewikkelde broer heeft beleefd. Op het hoogtepunt van Jons sportcarrière begint het spel tussen de broers opnieuw: alles of niets. Net zo trefzeker als in de sport, waar niemand onverschillig is.


Len, is een literaire afrekening tussen twee broers, franjeloos uitgevoerd, als een genadeloze counter in blessuretijd. Len, van Gerrit Janssens is een roman die je recht in het hart raakt, of je nu van het spel houdt of niet.


Wou ik dit boek lezen puur om de titel? Ja. Ik heb iets met de naam Len. Altijd al gehad. Die naam is zo krachtig, al zolang ik mij kan herinneren wist ik dat ik een verbondenheid had met die naam. Mijn oudste dochter noemt Lenn. Dus ja die titel was voldoende op dit boek te lezen.


Maar dat even buiten beschouwing gelaten heeft de auteur de reputatie van een zeer sterke auteur te zijn en ik wou zelf ondervinden of ik mij hierbij aansluit. En dat doe ik zeer zeker. 


‘De oudste, onvermijdelijk, onontkoombaar, alomtegenwoordig.

Jij, altijd jij.

Genoeg.’


De cover, de titel, de flaptekst en de sprayde edges maken dat dit boek alvast qua uiterlijk vertoon een pareltje is in je boekenkast. Na het lezen van dit boek kan ik je zeggen dat het inhoudelijk ook een echte parel is. Het boek grijpt je bij de strot en knalt recht je hart in.


Gerrit Janssens schrijft heel vlot. Ondanks de zwaarte van het verhaal maakt hij het draaglijk en zijn vertelling is soms poëtisch. Het lukt de auteur ook meesterlijk om heel compleet alle emoties weer te geven. Heel het verhaal voel je wat Jon voelt maar ook evengoed hoe Len zich voelt. 


Ben ik dankbaar dat dit boek gaat waar het over gaat? Enorm. Broers die eigenlijk onvoorwaardelijk van elkaar houden, een probleemkind of de stempel probleemkind, ouders die ook maar proberen en dat allemaal vanuit Jon zijn perspectief. Het kind aan de zijlijn. Want het ‘goede’ kind durft al wel eens vergeten worden.


‘Jij bent nog geen negen, ik speel mijn eerste seizoen voet- bal in de buurtploeg. Jij zou met de jaren veranderen, mondjesmaat beter passen in een wereld waarvoor je niet gemaakt leek, ...’


Jon ademt voetbal omdat dit de enige manier is om te kunnen ademen door de situatie thuis. Zijn broer Len houdt het gezin in een wurggreep door zijn gedrag. Niet met elkaar kunnen, niet zonder elkaar kunnen. Een vraag om aandacht, voldoening, bevestiging. 


Na het lezen van dit boek heb ik het ook beluisterd. Het is zo mooi dit boek. Het raakt je echt enorm. Dit boek veroverde een plekje in mijn antwoord als ze vragen om favoriete boeken. Dus, lees dit boek. 


  • Auteur(s) : Gerrit Janssens
  • Uitgeverij : Ambo|Anthos
  • ISBN : 9789026342547
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 224
  • Verschijningsdatum : september 2020

0 reacties:

Een reactie posten