De schaduwvriend | Alex North
 De schaduwvriend - Alex North (Ambo|Anthos)


De schaduwvriend is de nieuwe thriller van Alex North, die eerder de bestseller De Fluisterman schreef.


Een moord. De dader is spoorloos verdwenen.

In De schaduwvriend herinnert Paul Adams zich nog goed die vreselijke dag waarop de jonge Charlie Crabtree een van zijn klasgenoten vermoordde. Paul was zowel bevriend met Charlie als met het slachtoffer. Diezelfde dag verdween Charlie en de wildste complottheorieën doen nog steeds de ronde op internet.

Vijfentwintig later verwerkt Paul stukje bij beetje zijn jeugd. Wanneer zijn dementerende moeder een terugval krijgt, kan hij er niet meer omheen: hij moet terug naar zijn ouderlijk huis.

Het duurt niet lang voordat alles uit de hand begint te lopen: zijn moeder is ervan overtuigd dat er een indringer in huis is, en Paul realiseert zich dat hij wordt gevolgd. Alles komt samen en het laat Paul niet meer los: wat is er daadwerkelijk gebeurd op de dag van de moord? Waar zou Charlie nu zijn?

De nachtmerrie is nog maar net begonnen.


De fluisterman had een zeer mooi cover, met de vlinder en het goud. Ook deze keer is de cover weer heel intrigerend en ook binnenin is de flap bedekt met die rode bloemen. Dat zit alvast goed en ik had echt zin om een goede thriller te lezen. Zorgt de schaduwvriend daarvoor?


Alex North schrijft zoals zijn vorige thriller, snel en vlot. Door middel van korte hoofdstukken vanuit het perspectief van Paul geraakt je volledig in de ban van dit verhaal. Het heden, het verleden, het komt allemaal aan bod maar je geraakt niet in de war. En dat is knap gedaan door de auteur want jongens, dit verhaal...


‘En toen kwam de auto voor ons tot stilstand. De agenten wilden dat ik het schouwspel waar ze mij verantwoordelijk voor hielden goed kon zien.’


Sommige hoofdstukken worden vanuit Amanda Becks oogpunt verteld, zij heeft een zaak die in verband gebracht kan worden met Charlie Crabtree. Het brengt ernstige en beladen gesprekken met zich mee wanneer Amanda meer en meer ontdekkingen doet en links legt tussen vroeger en nu. 


Dit boek, dit verhaal voelt nog donkerder, griezeliger, intenser aan dan de fluisterman. Ik las het boek in de avond en kon mezelf wel vervloeken omdat ik oprecht een creepy vibe kreeg. Alex North bevestigd hier dus enkel maar zijn kunnen.


‘De open plek voor hen was grofweg zeshoekig, de grond on- effen maar min of meer vlak, en werd aan alle kanten omgeven door bomen en een wirwar van struiken. De omgeving leek bijna occult – een eerste indruk die werd versterkt door het tableau dat daar was gecreëerd.’


Het verhaal zit zo ongelooflijk goed in elkaar. Ik wou amper nog gaan slapen, ik was volledig in het boek gezogen en het woord mindf*** kwam geregeld in mij op. De auteur speelt met woorden waardoor je echt compleet, positief weliswaar, vastzit in het verhaal. Het lijkt misschien allemaal even wat moeilijk in het begin maar de puzzel zit geniaal in elkaar.


Het is heel moeilijk om een recensie te schrijven zonder te spoilen dus jullie zullen het met deze woorden moeten doen. Dit is een ware aanslag op je zenuwen en je nachtrust. Well done Alex North. Ik hoop ooit nog te kunnen slapen of dromen...


  • Auteur(s) : Alex North
  • Uitgeverij : Ambo|Anthos
  • ISBN : 9789026353598
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 416
  • Verschijningsdatum : november 2020


De schaduwvriend is een spannende en duistere thriller, waarmee North de hooggespannen verwachtingen na De Fluisterman inlost.


In de pers:

  • ‘Verslavend leesvoer.’ – The New York Times
  • Over De Fluisterman: ‘Een geraffineerde constructie.’ – VN Detective & Thrillergids
  • ‘Atmosferisch en griezelig spannend.’ – Alex Michaelides, auteur van De stille patiënt

0 reacties:

Een reactie posten