Georges&Rita | Leen Dendievel


 Georges & Rita - Leen Dendievel (Horizon)


Georges en Rita zijn bijna een halve eeuw een paar, en samen kiezen ze voor euthanasie. Een beslissing die hun kinderen Lydie, Walter en Kurt elk op een andere manier onthalen. Er wordt afscheid genomen. Geheimen komen aan de oppervlakte, andere gaan mee in het graf. Eén hartverscheurend verhaal verteld vanuit twee zeer persoonlijke perspectieven.


Bij dit omkeerboek kan men kiezen welk verhaal men eerst leest, dat van Rita of dat van Georges.


Leen Dendievel, een auteur die enkel maar positieve recensies lijkt te krijgen. Wanneer ik het persbericht las over Georges&Rita leek dit het uitgesproken moment om met haar schrijven kennis te maken.


Het concept van een omkeerbaar boek is heel leuk. Je kiest zelf wie zijn verhaal je eerst leest. Ook de illustratie van de cover is heel mooi en straalt een sfeer uit dat perfect bij het boek past. Zowel de afbeelding van George als van Rita voelen na het lezen van het boek eens zo juist.


Ik begon het boek met Rita haar deel. En dat is toch wel een heel heftig deel vind ik persoonlijk. De situatie, maar vooral Rita. Op het einde van dit deel, dat ik trouwens in record tempo verslond, moest ik het boek even aan de kant laten liggen. Niet omdat ik niet verder wou maar door de vele emoties die het boek losmaakt.


‘Ze weten er geen weg mee. Ik ben blij dat ik geen afscheid hoef te nemen. Dat heb ik lang geleden al gedaan. Ik weet wat ze denken.’


Pas bij het lezen van Georges zijn deel begreep ik Rita meer en meer, groeide een liefde voor Georges en ook al respecteerde ik hun wens, pas dan begreep ik het echt. Een boek over euthanasie is niet makkelijk om te schrijven denk ik en al zeker niet om mensen het te laten begrijpen. Georges zijn deel voelde wel minder heftig aan als Rita haar deel.


Dankzij Leen Dendievel haar schrijfstijl ga je het hoofd van Rita binnen, voel je Georges zijn wanhoop bij de start van de aanvraag. Leen neemt je ook mee naar de kinderen en hoe zij dit nieuws over hun ouders wens hebben ontvangen, hoe zij hun kind zijn hebben beleefd met hun ouders en ze doet je stilstaan bij hoe jij zou reageren. En dat allemaal met volle respect maar wel voluit en rechtuit. 


Georges, Rita, de kinderen, brieven. Ze krijgen allemaal een stem en een plekje in het boek. Doordat ze allemaal aan bod komen, kan Leen Dendievel heel breed haar verhaal brengen. Met confrontatie, frustratie, liefde, leven, onvolledig leven, voluit leven,... dit boek is enorm echt. Respectvol echt. Herkenbaar en kan dit zelfs een troost zijn. 


‘Maar dat kon vake niet deren. Het kon hem niet schelen wat andere mensen dachten. ‘Wie commentaar geeft, heeft te veel tijd’, zei hij dan.’


Een klein dingetje, sommige stukken kunnen misschien wat vlak overkomen. Ligt dit aan de manier van die specifieke passage optekenen of doordat sommige passages gedetailleerder hadden mogen zijn? Of is het puur persoonlijk omdat mijn reactie en gevoel anders zou zijn? Of had dit boek voor mij best dubbel zo dik mogen zijn? Dat dit boek vele emoties losmaakt is meer dan duidelijk. Dus dan is dat minpuntje een pluspuntje?


Leen Dendievel verdient een applaus om dit onderwerp weer op tafel te smijten. Een pluim voor de auteur met dit boek en wat het losmaakt. Een bevestiging van wat vele al zeiden, Leen Dendievel is een auteur om rekening mee te houden. Een auteur met hopelijk meer aankomend werk om naar uit te kijken. 


  • Auteur(s) : Leen Dendievel
  • Uitgeverij : Horizon
  • ISBN : 9789464100211
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 224
  • Verschijningsdatum : september 2020

0 reacties:

Een reactie posten