Hotel Schiller | Marjolein Bierens Hotel schiller - Marjolein Bierens (Meulenhoff)


Het roemruchte Hotel Schiller aan het Amsterdamse Rembrandtplein was tussen de twee wereldoorlogen een bruisende ontmoetingsplek voor beroemde schilders, toneelspelers en andere kunstenaars. Louis Davids, Fien de la Mar, George Hendrik Breitner en vele anderen vonden hier hun stek.

In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog vonden gevluchte artiesten uit Duitsland en Joden er onderdak en tijdens de bezetting bevolkte de Wehrmacht het hotel. Na de bevrijding verschenen de Canadezen.In de jaren daarna verloor het hotel langzaam zijn grandeur.


Op adembenemende wijze beschrijft Marjolein Bierens de opkomst, de bloei en het verval van het hotel, waar niet alleen gasten maar ook de vaderlandse en Europese geschiedenis hun intrek namen. Hotel Schiller is een bijzonder en waargebeurd verhaal én een wervelende reis naar vervlogen tijden.


Die cover, hardcover. Wat een pareltje om in de boekenkast te hebben. Alhoewel dit boek gerust een tafelboek kan zijn. Dit genre boeken trekken overigens altijd wel mijn aandacht. Iets leren kennen of ontdekken vol wist-je-datjes. Dus ook dit boek kon niet ontbreken op de wenslijst.


De auteur neemt je moeiteloos mee doorheen de tijd. Doorheen het decor, de gasten, eigenaars en familie, de kunst, de drama, noem maar op en je beleeft het. Dankzij foto materiaal, illustraties en dergelijk ontdek je Hotel Schiller in al zijn pracht en praal. En in mindere momenten waar verval zijn intrede maakt.


Marjolein Bierens laat alles vlotjes in elkaar vloeien en schrijft op zo een manier dat je er gewoon bij had willen zijn of net niet natuurlijk. Ik zou gelijk mijn koffers gepakt hebben en dat al tijdens het lezen van dit boek. 


Het level van ontspanning tijdens het lezen van dit boek is hoog. De hoofdstukken zijn helemaal niet lang dus je kan dagen genieten van dit boek door elke dag enkel hoofdstukken te lezen. Een meerwaarde in mijn thuisbibliotheek. Zowel als boek, als uiterlijk vertoon.


  • Auteur(s) : Marjolein Bierens
  • Uitgeverij : J.M. Meulenhoff
  • ISBN : 9789029093446
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 368
  • Verschijningsdatum : oktober 2020


In de pers
‘Met oog voor detail en gevoel voor drama heeft Marjolein Bierens niet alleen een indrukwekkend monument geschreven over opkomst, bloei en verval van het ooit roemruchte hotel en zijn gasten, het is ook een kleine geschiedenis van Amsterdam in het interbellum. Een buitengewoon verzorgde uitgave ook, heerlijk om langdurig in te verblijven.’ Het Parool


‘Met dit boek ga je terug naar lang vervlogen tijden’ Veronica Magazine


De podcast Hotel Schiller in de pers

‘Een prachtige podcast voor winterse dagen.’ De Correspondent

‘Een boeiend hoorspel, verheven boven de piepende deuren en de grindpaden.’ Algemeen Dagblad

‘Roemrucht hotel reflecteert de tijdgeest.’ NRC Handelsblad

0 reacties:

Een reactie posten