Overleefd


 Overleefd - Britt Zwijnenberg (Ambilicious)


Overleefd: 1521. De pest raast door Nederland en de dood raakt iedereen. Dit geldt ook voor Ghibe. Zijn vader is al overleden en als zijn moeder door de pest sterft, is hij op negenjarige leeftijd opeens wees. Dit weigert hij te accepteren. Zijn hoop vestigt hij op een mysterieuze wonderdokter. Kan deze man Ghibes moeder tot leven wekken? Ghibe gaat bij hem in de leer. Vrij snel ontdekt hij dat de pest niet het enige gevaar is in het leven van een wonderdokter. Lukt het hem deze gevaren te overleven en dokter te worden? 


Toen de auteur mij vroeg of ik wou deelnemen aan de blogtour heb ik geen moment getwijfeld. De titel, de flaptekst en de waanzinnig mooie cover, kortom een boek dat schreeuwde om gelezen te worden.


De auteur stak een traag tempo in haar verhaal. Voor dit boek ideaal. Het verhaal gaat traag en dat is ook wat het vraagt. Dat je de tijd krijgt voor dit boek, alle details, gedachten en gevoelens zoals ze bedoeld zijn in je kan opnemen.


‘Ik bijt zo hard op de binnenkant van mijn lip dat het zeer doet. Diepe denkrimpels verschijnen in mijn voorhoofd. Ik moet toch een oplossing kunnen bedenken? Daar ben ik slim genoeg voor. Denk na, Ghibe.’


Britt zorgt ervoor dat haar schrijven beeldend is, oprecht. Dat je het evolueren van de personages kan volgen, dat je weer iets bijleert. Dat je je in 1521 waant, dat je de pest bijna zelf kan ruiken. Het leest ook erg geloofwaardig.


Ghibe verloor zijn vader en wanneer zijn moeder ook sterft dreigt zijn leven zo te veranderen dat hij besluit dit niet te laten gebeuren. Hij kiest zijn eigen weg, doortastend en overtuigd van zijn willen en kunnen, krijg je als lezer toch ook de onzekerheid die in hem huist mee. Waar je hem eerst misschien iets verwaand gaat vinden sluit je hem in no time in je hart.


De wonderdokter Jacob en zijn vrouw Catrijn vormen samen met Ghibe de main characters. Op subtiele maar duidelijke manier laat de auteur meer los over hoe deze personages zijn, de bagage die ze hebben en hoe ze in die tijd elke dag doorgaan. 


‘Alles in mij schreeuwt dat ik hier weg moet, dat ik mij op de grond moet laten vallen om weg te kruipen. Helaas sta ik als aan de grond genageld van de spanning.’


Ook al is dit een trage lees, je hebt het boek zo uit. Er zit veel diepgang in de personages en daar ligt toch wel de focus. Heerlijk om dit boek te lezen want het neemt je echt even helemaal mee. Dit was een ongelooflijk ontspannende lees.


Het boek had voor mij best dubbel zo dik mogen zijn. Het onderwerp, de manier van schrijven, de personages, ik heb zo genoten van deze lees. Ik kijk uit naar nog meer werk van deze auteur en als het dan even kan met een even mooie cover maar een doek dubbel zo dik. 


Over de auteur:

Britt Zwijnenberg (1998): Britt heeft sinds de basisschool een passie voor verhalen. Vanaf de middelbare school schrijft ze boeken. Het grootste deel van haar vrije tijd besteedt ze aan lezen, schrijven en erover praten. Daarnaast studeert ze ergotherapie en wil ze de wereld ontdekken. Ze heeft onder andere een aantal maanden in India gewoond.


  • Auteur(s) : Britt Zwijnenberg
  • Uitgeverij : Ambilicious LLP
  • ISBN : 9789493210325
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 145
  • Verschijningsdatum : november 2020


0 reacties:

Een reactie posten