Het beloofde leven | femmetje de wind


 Het beloofde leven - Femmetje de Wind (The house of Books)


Sophie valt als een blok voor kunsthandelaar Max, telg uit een orthodox Joodse familie, die de interesse in haar eigen Joodse achtergrond wekt. Ze weet niet veel meer dan dat haar vader - een oorlogswees - het gezin verlaten heeft toen zij klein was. Het verleden speelt ook bij Max een rol. Familietradities dwingen hem te kiezen voor een écht Joods meisje.


Ze besluiten dat Sophie naar Israël gaat om daar een overgangsprogramma te volgen aan een Orthodox Joodse meisjes-jeshiwe. Haar moeder ziet haar met een zorgelijk hart vertrekken. Maar wordt Sophie wel de vrouw op wie het thuisfront hoopt?


Dit is mijn soort boek. Een boek dat je een verhaal verteld en ondertussen een schat aan informatie bevat? Dat lees ik graag, dus wanneer dit boek op de mat viel ben ik het meteen gaan lezen en las ik het diezelfde dag ook uit.


De schrijfstijl van de auteur zorgt ervoor dat je moet blijven lezen. Het is vlot. Ondanks de moeilijkheid van alle termen en Joodse woorden, ondanks de moeilijkheidsgraad van wat het hoofdpersonage gaat doen zorgt de auteur ervoor dat het leesbaar en wat misschien nog belangrijker is, dat het verstaanbaar blijft. Het evenwicht tussen de zoektocht van het hoofdpersonage en wat alle wetten en regels betekenen blijft goed bewaard. 


‘Maar ik loop hier met Zelda, of beter gezegd, ik loop achter Zelda. Ik volg de deinende derrière van de vrouw van onze rabbijn. Ik mag haar niet kwijtraken in de groeiende mensenmassa.’


In eerste instantie lijkt het gek dat iemand zo iets groots en life changing gaat ondernemen enkel maar uit liefde. Al gauw blijkt dat er voor het hoofdpersonage toch veel meer persoonlijke redenen die niet met Max te maken hebben aan vast hangen. De bezorgdheid dat dit bij haar moeder en verloofde meebrengt, is ook wel te begrijpen maar toch kon ik haar tocht en de manier waarop ze hem neemt volkomen begrijpen. 


Naar het midden van het boek was er even een dipje. Het voelde even allemaal iets te theoretisch aan maar desondanks een dipje van een enkel hoofdstuk bleef ik enorm door het boek opgeslorpt doorlezen. Achteraf gezien voelde dat dipje ook nodig om ook een bepaald ritme van Sophie haar belevenis mee te geven.


‘Hij had een totaal verkeerd beeld van mij. Ik moest hem uit de droom helpen. Maar hoe kon ik hem zeggen dat ik geen marriage material was? Dat ik een illusie was, een religieuze luchtspiegeling.

Een beproeving van de Eeuwige?’


Doordat de auteur ook naar Israël ging en dit programma ook effectief volgde geeft het een extra boost aan het verhaal. Ik weet eigenlijk amper iets over jood zijn en dit boek en verhaal is dus echt een verrijking. Dit boek is dus niet enkel een mooi verhaal, het is ook erg leerzaam. Best een aanrader hoor.


  • Auteur(s) : Femmetje de Wind
  • Uitgeverij : The House Of Books
  • ISBN : 9789044352108
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 336
  • Verschijningsdatum : oktober 2020

0 reacties:

Een reactie posten