De vondeling | Stacey Halls


 De vondeling - Stacey Halls (The house of Books)


1754. Zes jaar nadat Bess haar onwettige dochter Clara achterliet in een kindertehuis in Londen, wil ze de dochter die ze nooit heeft gekend terughalen. Ze is geschokt wanneer ze ontdekt dat Clara al eerder werd opgeëist, door haarzelf. Haar leven komt op zijn kop te staan terwijl ze probeert te achterhalen wie haar dochtertje heeft meegenomen en waarom.


Aan de rand van Londen worstelt een jonge weduwe die haar huis al tien jaar niet heeft verlaten met het verwelkomen van een nieuw kindermeisje. Haar verleden dreigt haar in te halen en haar zorgvuldig geconstrueerde wereld uit elkaar te scheuren.


Kunnen we het eerst even hebben over deze ongelooflijk mooie cover. Die tekening, de kronkelingen, de kleuren. Na het lezen krijgt de kooi, het slot, het nummer allemaal zijn betekenis en is de cover, als het al kon, nog mooier. Dit is zo een boek dat je gewoonweg koopt alleen al voor de cover. 


Stacey Halls schrijft heel makkelijke en vlotte zinnen. Door deze manier van zinnen opbouwen, details en gedachten meegeven van personages leest het boek heel erg vlot. De hoofdstukken zijn ook niet te lang waardoor het geheel niet overdreven saai gaat worden. Dit is echter wel een trage lees en het verhaal mist soms aan kracht waardoor het geen wauw effect creëert. 


‘Nog voordat ze, rood en krijsend, uit mijn lichaam was getrokken, had ik ge- weten hoe ze zou voelen, hoe ik haar gewicht in mijn armen zou ervaren. Ik hoopte dat ze zou worden aangenomen en ik hoopte van niet.’


Drie delen, drie verschillende momenten in tijd. Het eerste deel gaat over Bess en de mensen rondom haar. Het tweede deel gaat voornamelijk over Alexandra, hoe zij is zoals ze is, dochtertje Charlotte en de enkele mensen die Alexandra toelaat. Het derde deel is een samenvloeiing van al deze (hoofd)personages. 


Wanneer Bess haar dochter achterlaat bij een kindertehuis zodat ze betere kansen krijgt als zij haar op dat moment kan bieden, staat ze er geen seconde bij stil dat ze haar niet zal kunnen ophalen wanneer de tijd rijp is. Wanneer Bess haar dochter eindelijk na zes lange jaren kan ophalen blijkt ze volgens de papieren door haarzelf opgehaald en dat zelfs amper een dag later. Bess haar zoektocht start.


‘Kon je iemand missen die je nooit had gekend? Mijn eigen dochtertje was daar en haar vingertjes grepen alleen lucht. Mijn hart zat in een vel papier. Ik had haar enkele uren, en mijn hele leven, gekend.’


Alexandra verloor haar man, draagt een trauma met zich mee, probeert haar dochtertje op te voeden en lief te hebben en dat allemaal in de veiligheid van de muren die haar huis omringen. In haar hoofdstukken lost de auteur mondjesmaat waarom Alexandra doet wat ze doet en beginnen de wegen van haar en Bess samen te vloeien.


In het derde deel lees je uiteraard de ontknoping van beide dames hun verhaallijn. De verschillen tussen rijk en arm worden in dit deel nog eens extra in de verf gezet. Ook ontdek je door de manier waarop de auteur schrijft hoe de straten van Londen eruit gezien moeten hebben in die specifieke delen van de stad en in die tijd.


Het verhaal had echter veel krachtiger kunnen zijn. Zonder de voorspelbaarheid en als de auteur ervoor zorgde dat de vertelling meer indruk zou maken had dit boek zeker meer blijven hangen. Geen blijvende indruk, wel een fijne lees.


  • Auteur(s) : Stacey Halls
  • Uitgeverij : The House Of Books
  • ISBN : 9789044360578
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 320
  • Verschijningsdatum : oktober 2020

0 reacties:

Een reactie posten