Geintje | Domenico Starnone


 Geintje - Domenico Starnone (AtlasContact)


De ouders van de kleine Mario moeten naar een congres, of misschien hebben ze gewoon tijd met z’n tweeën nodig om ongehinderd ruzie te kunnen maken. Dus wordt hun kind overgelaten aan de zorg van een vrijwel onbekende opa. De oude, ooit beroemde illustrator Daniele woont al jaren in Milaan maar groeide vroeger op in de Napolitaanse woning waar Mario nu alleenheerser is. Tussen de vier muren van Danieles ouderlijk huis (waar bepaalde schimmen uit zijn jeugd nooit ver weg zijn) ontwikkelt zich in een tijdspanne van tweeënzeventig uur een vermakelijke machtsstrijd tussen een vermoeide, verstrooide oude man en een vierjarige, wijsneuzige ondeugd. Ondertussen wordt Daniele bestookt door beelden uit zijn verleden, en houdt hij zijn hart vast wat betreft zijn toekomst.


Huizen die in elkaar verweven zijn en een persoon die buiten de huizen staat. Dat is  exact wat de auteur probeert neer te zetten met dit boek. Heden, verleden, erbij horen, niet erbij (willen) horen en dat alles vloeit in elkaar over.


Als je dit boek leest raad ik je aan om het voorwoord pas op het einde te lezen. Het is een beetje verwarrend en maakt pas zin na het lezen van het boek. Het zorgde ervoor dat ik het boek enkele keren opnieuw begon. Dus, voorwoord op het einde en dan zit het snor.


De auteur schrijft vlot, soms enkele poëtische overdenkingen, wat humor, boosheid, verwardheid,... de auteur geeft het je allemaal mee. Stranone laat je ook echt voelen hoe het hoofdpersonages, Daniele, een evenwicht zoekt tussen zijn eigen cynische geest, zijn illustraties, zijn ouder geworden lichaam en de behoefte zijn kleinzoon te plezieren. 


Waar het boek een vliegende start maakt, zwakt hij voor mij naar het midden even af. Het voelde een beetje teveel van hetzelfde aan maar enkel anders benoemd. Jong, oud, nu, toen, het hield mijn aandacht niet vast. Het verhaal op zich is goed, er zijn mooie stukken maar ik had het graag krachtiger gehad.


Waar ik gedacht had dat dit boek mij zou bij blijven door het feit dat opa zo geconfronteerd word met zichzelf in het verhaal, doet dat het niet. Wat is het dan wel? Het is een fijn boek, een leuk verhaal, mooi concept, en ik kan best zien hoe dit boek anderen kan bekoren. 


Mijn verwachtingen waren misschien te hoog. Misschien wou ik dat het boek mij zou raken zoals ik het in gedachten had, misschien miste ik teveel zinnen tussen de regels door.


  • Auteur(s) : Domenico Starnone
  • Uitgeverij : Atlas Contact
  • ISBN : 9789025459826
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 176
  • Verschijningsdatum : september 2020

0 reacties:

Een reactie posten