Fietsen zonder Banden - Frederik de vos

Fietsen zonder banden - Frederik de Vos (uitgeverij gopher)

Floris loopt met zijn schoolvriendjes tijdens een zware storm op het strand van Zandvoort als voor zijn ogen de houten reddingsboot met roeiers in de woeste zee kapseist. Hij ziet Duitse soldaten het dorp binnentrekken. Oom Willy blijkt een pistool te hebben. Neef Bob draagt een uniform. Thuis is nog maar weinig te eten, Floris vertrekt naar Drenthe. Onderweg naar Coevorden, over het uitgesleten karrenspoor langs het kanaal tussen de weilanden, loop ik te mijmeren over thuis in Amsterdam. Leven ze nog? Ik denk aan de keer dat Annechien is gekomen. Zou onze school nog open zijn?

Het boek is geïllustreerd met tekeningen van de schrijver.

Dankzij uitgeverij Gopher kon ik deelnemen aan deze blogtour. 

Het boek sprak me meteen aan door de titel. Die triggerde mijn nieuwsgierigheid want ik lees erg graag boeken over dit onderwerp. WOIl fascineert mij enorm dus de titel met de flaptekst waren redenen genoeg om het boek te lezen.

De cover vond ik achteraf gezien zo mooi. Wanneer je het boek gelezen hebt en mee opgegroeid bent met Floris in tijden van oorlog dan raakt die cover je echt. Ik ga niets spoilen maar dankzij een bepaalt fragment dat in het midden en aan het einde van het boek beschreven is snap je de cover. Heerlijk vind ik dat, als er echt over een cover en titel is nagedacht.

Het verhaal neemt je mee in het leven van Floris. Waar in het begin van het boek de oorlog nog een ‘ver van mijn bed’-show lijkt en niemand zich echt zorgen maakt, zijn we op het einde van het boek bij de bevrijding en einde van de oorlog met een puberende Floris.

‘Het is donderdag 24 augustus 1939. Mijn naam is Flo- ris de Voogd en ik ben vandaag jarig. Tien jaar ben ik geworden.’

Doorheen het boek kom je enkele prachtige tekeningen tegen van de auteur zelf. Dit is zeker een meerwaarde wanneer je probeert de emotie van het hoofdstuk erin te zien. 

Ik, persoonlijk, zat vrij snel ik het verhaal. Ik las dit verhaal ook met het oog dat dit eerder een jeugd/jongvolwassenen boek is. Het boek is dan ook ideaal om aan jongeren te laten lezen om de gruwelen en heftige tijden van de oorlog te leren kennen zonder al te fel te shockeren. 

Floris zien opgroeien in heel moeilijke, verwarrende tijden, zien hoe zijn karakter gevormd werd door die oorlog was erg interessant. Waar hij zonder oorlog waarschijnlijk was opgeroeid tot een vlotte spontane jongeman zie je hem nu door alle miserie opgroeien tot een vrij emotieloos persoon. Maar hadden mensen in die tijd eigenlijk een andere keuze?

‘Er staan een heleboel mannen bij het raadhuis naar een aan- plakbiljet te kijken. Ze praten opgewonden met elkaar.’

Je merkt aan het begin van het verhaal dat Floris erg veel nadenkt, nog impulsief reageert en alles nog probeert te begrijpen. Naarmate de oorlog vordert zie je dat veel nadenken enkel maar verdriet geeft en dat gewoon doorgaan het enige is dat Floris nog kan en wil.

Eindconclusie is dat dit een ideaal boek is voor jongeren om kennis te maken met WOll. Een boek waar je leest welke verschrikkingen mensen hebben moeten doorstaan als doorsnee gezin in die tijd. 

  • Auteur(s) : Frederik de Vos
  • Uitgeverij : Gopher
  • ISBN : 9789051799804
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 260

'Zo was het dus om een jongetje uit een gewoon gezin te zijn tijdens de oorlog, en een gewoon jongensleven te leiden. Maar in een tijd waarin niets gewoon is, is een jongensleven dat ook niet. Alledaagse en zware gebeurtenissen, licht verteld in een opmerkelijk debuut.'
Marjoleine de Vos, dichter en dochter

0 reacties:

Een reactie posten