De boekenhandel van Teheran | hartbrekend mooi

De boekenhandel van Teheran - Marjan Kamali (Ambo|Anthos)

De boekhandel van Teheran van Marjan Kamali is een krachtig liefdesverhaal over verlies, troost en de speling van het lot. Romeo & Julia in Teheran van de jaren vijftig. Voor de lezers van De bijenhouder van Aleppo en De vliegeraar.

Teheran, 1953. Roya brengt de uren na school graag door in de boekhandel van meneer Fakhri, die vol staat met boeken, pennen, inktpotjes en schrijfpapier. De kasten met literatuur en poëzie oefenen de grootste aantrekkingskracht op haar uit. Wanneer Roya op een dag een andere jonge klant ziet, Bahman, is het liefde op het eerste gezicht. 

Roya heeft met Bahman afgesproken op een plein, om samen naar een huwelijksloket te gaan, maar op de bewuste dag wordt er een coup gepleegd die Iran voor altijd zal veranderen. In de chaos komt Bahman niet opdagen. Wekenlang zoekt Roya hem, maar het mag niet baten.

Tot bijna veertig jaar later, wanneer Roya door een speling van het lot eindelijk de kans krijgt om Bahman de vragen te stellen die haar al die tijd achtervolgd hebben.

Wat een mooie cover, en dan die titel, een match. Een boek dat ik absoluut wou lezen. De flaptekst maakte mij zo nieuwsgierig, de cover gaf me een instant goed gevoel en de titel zorgde voor hevige verliefdheid. Gaat dit boek het waarmaken? 

De schrijfstijl is vlot, toegankelijk met toch een echte literaire toets. De onrust, de coup alles is heel beeldend gebracht en op zo een manier geschreven door de auteur dat de terreur, het verdriet, de angst volledige zoals het hoort overkomt.
Verliefd, geluk, vreugde, ook deze emoties brengt de auteur mooi naar voor.

Het verhaal bestaat uit 5 delen. Voornamelijk vanuit Roya haar perspectief maar andere personages krijgen ook een momentje in het boek. Het verhaal is exact wat de flaptekst je zegt en nog zoveel meer. Gewoonweg echt een mooi verhaal.

Wat heb ik één specifiek personage uit dit boek in mijn hart gesloten, wat een heerlijk gekweld maar liefhebbend personage. Wie dat is wil ik nog niet prijsgeven, dat zou teveel spoilen. Alle personages in dit boek krijgen net genoeg details mee om al hun daden en woorden te begrijpen, wat aangenaam is.

Een mooi liefdesverhaal vol gelukkige momenten maar ook jaren van verdriet. Gekwelde zielen die blijven hopen, dromen en zoeken naar geluk. Blijven doorgaan en blijven geloven in het lot. Deze roman is een hartbrekend maar erg mooi verhaal.

  • Auteur(s) : Marjan Kamali
  • Uitgeverij : Ambo|Anthos
  • ISBN : 9789026350573
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 368
  • Verschijningsdatum : feb2020

De boekhandel van Teheran van Marjan Kamali is een prachtig liefdesverhaal over verlies, troost, onverbrekelijke familiebanden en de kracht van een eerste liefde. Voor de lezers van De vliegeraar.

'The Notebook, maar dan beter.' - Cosmopolitan

"Een ontroerende roman over verloren liefde.' – The Wall Street Journal

"Beeldend geschreven, afgrijselijk goed en prachtig. Deze roman gaat over de kracht van liefde en de manieren waarop het lot mensen van elkaar kan scheiden, en weer bij elkaar brengt. Mijn hart brak.' – Whitney Scharer, auteur van Het gouden uur 

0 reacties:

Een reactie posten