Peelpijn | uitzonderlijk mooi

Peelpijn - Stephan van Erp (de boomhutschrijver) 

Peelpijn is de derde roman van de Brabantse schrijver Stephan van Erp. 

Waar gaat Peelpijn over?
Het leven is hard voor Cato en Hannes. In een oude vervallen boerderij, diep verscholen in de Peel, bouwen ze samen een toekomst op. De armoede kleeft aan hen. De stille Hannes maakt lange dagen op de turfvelden, Cato heeft haar groentetuin en zorgt voor haar zieke moeder. Als Cato een zigeunervrouw ontmoet waarschuwt zij haar voor ‘water, vuur en zielenpijn.’ Het leven van Cato en haar gezin krijgt sindsdien een dramatische lading. 
Jaren later, het is de zomer van 1944, is de oorlog in het gezin van Cato en Hannes binnengedrongen. Hun zoon Driek moet onderduiken en Cato regelt voor hun dochter Marta een baantje als dienstmeisje bij de burgemeester in het dorp. De nazi’s zitten steeds meer in het nauw en hebben de burgemeester in het vizier. 

Peelpijn is een intiem portret van een arm jong gezin uit het begin van de vorige eeuw. Het verhaal is deels gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen in de familie van de auteur. 

Dankzij een post via Facebook had ik de kans om dit boek te lezen en wat ben ik daar blij om.

De cover sprak mij meteen aan, die is zo mooi met dat zwart, de afbeelding en dan de titel in het rood. De titel is ook meteen duidelijk, je weet waar je je kan aan verwachten. Dit allemaal gecombineerd zorgde ervoor dat ik dit boek erg graag wou lezen.

Wat een mooie beeldende schrijfstijl heeft deze auteur Stephan van Erp. Ik waande me soms echt op de boerderij, of tussen de massa. Alle emoties die beschreven zijn komen even hard, zacht of onzeker over zoals ze bedoeld zijn, knap. Dit is ook een enorm vlotte lees geweest, ik had het boek dus op 1 dag uit. 

Het verhaal draait dus voornamelijk rond Cato en Hannes, maar alle andere personages zijn minstens even interessant om te leren kennen. Weer dankzij de schrijfstijl van de auteur zijn alle periodes waar Cato en Hannes zich doorslaan zo juist en echt beschreven. Ik snapte en voelde die gevoelens van wanhoop soms ook echt.

Het verhaal liet me met een krop in de keel achter. Echte drama, echte vreugde, echte wanhoop, verdriet, hoop, ja dit verhaal heeft het allemaal en het is zo ongelooflijk en verscheurend mooi.
Een boek dat ik absoluut wil aanraden. 

  •   Auteur(s) : Stephan van Erp 
  •   Uitgeverij : de boomhutschrijver 
  •   ISBN : 9789082577846
  •   Taal : Nederlands
  •   Uitvoering : Paperback
  •   Pagina’s : 219
  •   Verschijningsdatum : nov2019

‘Herinneringen uit verhalen van papa komen weer tot leven in dit mooi geschreven ontroerende boek.'
Noortje en Marion Smulders, kleindochters van oud-burgemeester Smulders van Someren

'Laag na laag neemt Stephan van Erp je mee naar de Peel van weleer. Een prozaïsche ode aan moedige Brabanders die voor duivelse dilemma's kwamen te staan.’ Tania Heimans, schrijfster en vakdocent Schrijversacademie

Van de Astense schrijver Stephan van Erp verschenen eerder de romans Retour Baxley (2015) en De Belofte (2017). Hij schrijft zijn romans veelal in een boomhut.

0 reacties:

Een reactie posten