Tropenbruid | Susan smit

Tropenbruid - Susan Smit (Lebowski)

Amsterdam, 1907. Het weesmeisje Anna droomt van een ander, grootser leven. Op een dag reageert ze op een advertentie waarin een ambtenaar in Nederlands-Indië een echtgenote zoekt. Eenmaal in Batavia ontdekt Anna al snel dat haar huwelijk met de starre Willem niets anders is dan een dekmantel voor carrièregekonkel, geheime liefdes en verzwegen familieverbanden. 

Tropenbruid is een zinderend liefdesverhaal tegen de achtergrond van een onderbelicht deel van onze koloniale geschiedenis.

Ik wist eigenlijk helemaal niet dat Susan Smit ook zelf boeken schreef. I know, erg, maar ik ben eerlijk.
Ik ontmoette Susan Smit in 2018 tijdens de jurysessie van de bookspot lezersprijs en was enkel bekend met het feit dat ze recensente is. 

Dus toen ik tropenbruid voorbij zag komen had ik pas door dat het over die Susan Smit ging. Ik las dat iedereen best enthousiast is over haar boeken en dat in combinatie met de cover zorgde ervoor dat ik het boek erg graag wou lezen.

‘Het lukte Anna niet haar ogen te sluiten, ze moest alert blijven. Het was alsof de duisternis op haar neer kon vallen als ze niet oplette.’

Ik hou wel van haar schrijfstijl, die is vlot, gedetailleerd maar niet te. Doorheen het verhaal zijn er ook geen dipjes in het tempo, kortere hoofdstukken en interessante hoofdpersonages maken dat ik dit boek graag en snel gelezen heb.

Het verhaal had voor mij best wat meer uitgewerkt mogen zijn, het boek lijkt me wat te kort. Het is een erg interessante tijd en interessante plaats en ook al krijg je alle details mee, het mocht wat uitgebreider. 

‘Het lag voor de hand om dienstbode of kindermeisje te worden, eerst als dagmeisje en dan met kost en inwoning bij een familie, zoals de meid aan de Kloveniersburgwal.’

Ook de personages wekken mijn interesse op. Anna, die als wees een drastische beslissing neemt, een stap in het onbekende. Die kampt met donkere momenten maar desondanks ongelooflijk nuchter en realistisch is. Ik kan best nog een boek lezen met haar als hoofdpersonage.

Ook Willem en zijn verleden, zijn denken en doen maken hem een interessant personage. Ook over hem had ik best nog meer kunnen lezen. 

‘Anna stak haar hand uit, scheurde het stuk krant af en stopte het in de zak van haar schort.’

Het is een ideaal boek als je wil ontspannen en even wil verdwijnen in een liefdesverhaal met ups en downs. Een boek dat je ook nog wat wist-je-datjes meegeeft over de koloniale tijd. 

  • Auteur(s) : Susan Smit
  • Uitgeverij : Lebowski
  • ISBN : 9789048835430
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 240
  • Verschijningsdatum : jan20200 reacties:

Een reactie posten