Vertoeven op het leeuwenhof? Yes please

Agneta’s erfenis - Corina Bomann (Boekerij)

Meeslepende roman over een machtige familie, een prachtig Zweeds landgoed en een vrouw die een hartverscheurende keuze moet maken tussen liefde en plicht

Het prachtige Zweedse landgoed de Leeuwenhof is het decor van de levens van drie heel verschillende vrouwen, die alle drie op hun eigen manier hun weg door het leven proberen te vinden op zoek naar een gelukkige toekomst.

Het is 1913 en Agneta heeft tegen alle heersende gewoonten in afstand genomen van haar machtige familie en wil een vrij leven gaan leiden als schilder in Stockholm – het liefst met de charmante Michael aan haar zijde. Dan ontvangt ze een telegram met het nieuws dat haar vader is overleden en zij erfgename is van het landgoed de Leeuwenhof. Daarmee worden haar een adellijke titel en een leven vol pracht en praal op een presenteerblaadje aangeboden, maar was dat niet juist het leven waaraan ze had willen ontsnappen? Kiest Agneta ervoor de familietraditie in stand te houden en de erfenis van haar vader te accepteren, of overwint haar verlangen naar vrijheid en echte liefde?

Wat een heerlijke cover. Net niet cliché maar overduidelijk wat voor soort boek je gaat lezen. Ik heb nog meerdere boeken van deze auteur in de boekenkast en ben erg opgetogen over deze ‘modernisatie’ van de cover.

Over de schrijfstijl hoef ik niet veel te vertellen want de meeste onder ons weten wel dat het enorm vlot is en dat er voldoende tempo inzit. Ondanks de dikte van het boek heb je geen enkel moment het gevoel dat het langdradig of saai dreigt te worden.

‘Toen ik mijn ogen opendeed, werd ik verblind. Even waande ik me in mijn oude kamer op de Leeuwenhof. Wat ik aanvankelijk voor een gepleisterd ornament hield, bleek echter een lange barst in het plafond te zijn, waaromheen watervlekken waren ontstaan.’

Het hoofdpersonage is Agnetha die een vrijgevochten vrouw probeert te zijn ondanks alle tegenwerkingen uit haar omgeving. Ook haar moeder is een aanwezig personage en ondanks haar opvattingen kan ik haar wel appreciëren. 

Sommige kronkels in het verhaal zag je aankomen maar de nasleep ervan of de extra details ervan dan weer niet. Het is een mooi verhaal in een setting die je zo voor ogen kan zien dankzij de auteur haar beschrijvingen. 

Alles wordt gelezen vanuit Agnetha’s perspectief en het verhaal is opgedeeld in twee delen. In het tweede deel van het verhaal wordt het tempo nog een tikkeltje opgedreven.

‘Uit bezorgdheid over mijn vader en Hendrik had ik nauwelijks oog voor de pracht van de hal, die door een reusachtige kristallen kroonluchter werd verlicht. Grote schilderijen begroetten de be- zoeker. Hier een jachttafereel, daar een uitgestrekt landschap met stralende hemel en daartussenin portretten van een aantal verdienstelijke voorouders.’

Een verhaal vol intriges waar dagelijks keuzes moeten gemaakt worden, waar niet iedereen is wie ze zeggen dat ze zijn. Een verhaal waar iedereen iets met zich meedraagt en waar Agnetha haar ‘mannetje’ probeert te staan zonder zichzelf te verloochenen. 

Ik heb vanaf de eerste tot de laatste pagina genoten van dit verhaal en kijk nu al uit naar het volgende deel want gelukkig is dit een drieluik. Ik hoop snel weer op het leeuwenhof te vertoeven.

  • Auteur(s) : Corina Bomann
  • Uitgeverij : Boekerij
  • ISBN : 9789022589052
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 576
  • Verschijningsdatum : feb2020

De pers over de boeken van Corina Bomann: 

"Een boeiend maar ook spannend familieverhaal dat de lezer meevoert langs -Engelse landhuizen, exotische landschappen, mystieke gebeurtenissen, historische details en de romantiek van een verboden liefde.' NBD Biblion

"Prachtige roman over het Frankrijk van na de Tweede Wereldoorlog.' Hebban.nl

"Een prachtig en ontroerend verhaal.' Boekenbeschrijfster.nl

0 reacties:

Een reactie posten