Aurora schrijft -

Aurora schrijft - H.M. Van den Brink (atlas contact)

"Aurora schrijft' van H.M. van den Brink is het verhaal van een obsessie. Met seks, met de zee, met het landschap van de Wilde Kust, en met de strijd tegen vergeten en verval. 

Het is januari 1966. Een man gaat aan boord van een olietanker om in Buenos Aires voor het laatst de liefde van zijn leven te ontmoeten. In de jaren veertig heeft ze hem verlaten, sindsdien schrijft ze hem erotische brieven. Omdat hij haar daarvoor betaalt.

"Aurora schrijft' is gebaseerd op feiten uit het leven van Josep Pla, de grootste schrijver van Catalonie. 

Het verhaal begint kort na het einde van de Spaanse Burgeroorlog – hongerjaren voor de vissers en akkerbouwers aan de Costa Brava, terwijl de geliefden hongerig zijn naar elkaar. Het eindigt in de jaren zestig, in de kakofonie van het eerste massatoerisme.

Wat staat er in de meer dan 1000 brieven die Aurora Perea naar verluidt heeft geschreven? Wat gebeurde er in Buenos Aires? En hoe betrouwbaar zijn de herinneringen van Pla daaraan?

Een cover die je geeft wat hij laat zien. Ik snap de cover volledig. Een cover die ook opvalt vind ik persoonlijk. Niets op aan te merken dus.

Heerlijke schrijfstijl! Eenmaal je erin zit kan je moeilijk los laten aan de manier van schrijven. Waar ik de eerste pagina’s even moest wennen, daar vloog ik erna door de pagina’s. 

Het verhaal is ‘vreemd’. Het is zeker niet alledaags, maar daar hou ik van. Dat geeft voor mij die literaire toets aan een boek.

‘Met één hand houdt Josep Pla de slappe lijn vast die langs het schommelende plankier is gespannen. In de andere heeft hij niet alleen het hengsel van zijn leren reistas maar ook zijn baret geklemd.’

Ook kom je doorheen het boek ook de ene mooie zin na de andere tegen. Ik vind dat steeds erg mooi. Hoe je als auteur alledaagse dingen kan verwoorden en kan opschrijven zodat jij als lezer helemaal snapt wat er bedoeld wordt. 

Ook het karakter van Pla is mooi uitgeschreven, zonder al te veel details, kort, krachtig en bondig maar toch voel je dat je hem helemaal doorgrond hebt. 

Dit was mijn eerste kennismaking met de auteur en ik ben aangenaam verrast, de cover geeft wat het laat zien maar de schrijfstijl bevalt me enorm. Alsook dit verhaal, een ietwat vreemd liefdesverhaal, of is het nu net geen liefdesverhaal?!

‘Een havenstad, gevan- gen in een kring van hoge bergen. Of liefdevol omarmd door het gebergte, zo kun je het ook zien.’

Ik nam mijn tijd om dit boek te lezen want dat verdient het. Ik kon Pla en Aurora achteraf moeilijk loslaten. Genoeg stof tot nadenken na het lezen van deze roman. Een herlees waard. 

  • Auteur(s) : H.M. van den Brink
  • Uitgeverij : Atlas Contact
  • ISBN : 9789025458102
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : eBook
  • Aantal pagina's : 187
  • Verschijningsdatum : jan2020

0 reacties:

Een reactie posten