Hier is alles veilig | ijzersterk debuut.

Hier is alles veilig - Anneleen van Offel (Lebowski)

Na een noodkreet van haar stiefzoon Immanuel, die ze tien jaar niet heeft gezien, vertrekt arts Lydia naar Israël. Daar aangekomen blijkt ze te laat. Er rest haar niets anders dan haar oude moederrol weer op zich te nemen en door te reizen, op zoek naar wie haar zoon is geworden. In de ontmoetingen met zijn vriendin, zijn vader en toevallige passanten reconstrueert Lydia het leven van een jongen in het leger die verstrikt raakte in een werkelijkheid groter dan hijzelf.

Hier is alles veilig is een aangrijpende roadtrip door een land onder hoogspanning. Het verhaal stelt prangende vragen over blinde vlekken, over hoe te leven in een wereld gedomineerd door het verleden en over het verlangen om gezien te worden. Bovenal gaat het over die ene vraag die iedereen aangaat: wat hou je jezelf voor, zodat je kunt leven hoe je leeft?

Ok, voor ik deze blog begin wil ik even meegeven dat ik laaiend enthousiast ben over dit boek en dat ik al dat goeds zo gestructureerd mogelijk wil meegeven. Maar doordat het excitement level zó hoog is lukt dat misschien even niet. But hey, dat is ok want dit boek is zó ongelooflijk goed! 

First things first, die cover. Dit is een cover dat als ik hem zie in de boekenhandel, ik weet dat het een boek is dat ik wil lezen. De kleuren, de afbeelding, de rust die het weergeeft of net niet. Een pluim toch voor de mensen die er steeds in slagen de cover te matchen met de inhoud van het boek. 

Dan Anneleen van Offel haar schrijfstijl. Wondermooi! Ongelofelijke mooie zinnen komen je gedurende het hele boek tegemoet. Zinnen die de emoties zo goed weergeven dat je ze zelf kan voelen. 
Een tempo dat niet te snel gaat, niet te traag, steeds je aandacht heeft. Zo een intense pagina’s vol mooie woorden.

‘Buiten trekken auto’s op en iemand toetert, de wind gaat zacht door de palmen achter het raam en binnen blijf ik ade- men, in mijn lichaam is een verteringsproces aan de gang, mijn hart pompt mijn bloed door mijn aderen, de klok in de hoek van de kamer tikt veel te snel en te luid.’

Heerlijk hoe ik mij ook kon identificeren met sommige dingen door de manier waarop de auteur dingen beschrijft. Zo menselijk, zo echt en puur hoe de gedachten van Lydia te lezen zijn. 

Lezen doe je dit verhaal vanuit stukken in het verleden, heden en dat zowel door Lydia als Immanuel hun perspectief. Je schakelt moeiteloos mee over van het ene personages naar het andere zonder iets van intensiteit te verliezen.

‘De kamer lijkt haar adem voor hem in te houden, de lucht wordt weggetrokken tot een vacuüm, een plek die niet meer tot deze wereld behoort, en dat is ook zo, dit is niet aan het gebeuren.’

Het verhaal is aangrijpend, pijnlijk, intens, menselijk... Dit is gewoonweg een absolute must-read. Het verhaal neemt je vanaf de eerste letter, het eerste woord volledig mee. Geen enkel verweer tegen dit pijnlijk, hartverscheurend mooie verhaal. 

Dit is het debuut van Anneleen van Offel en daar kan ik amper bij, want dit is een ijzersterk debuut. I applaud you Anneleen. Ik kan echt niet wachten om meer werk van haar te lezen in de toekomst. Dit is zeker een auteur om niet uit het oog te verliezen. 

Dus of ik deze hier is alles veilig zou aanraden? Absoluut, ren naar de boekenhandel of stop hem in je winkelmandje. Ik hoop oprecht dat wie hem ook leest er even erg van zal genieten als ik gedaan heb. 
  • Auteur(s) : Anneleen van Offel
  • Uitgeverij : Lebowski
  • ISBN : 9789048853014
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 240
  • Verschijningsdatum : jan2020
Conclusie : IJzersterk debuut. Ongelofelijke mooie zinnen komen je gedurende het hele boek tegemoet. Zinnen die de emoties zo goed weergeven dat je ze zelf kan voelen. Pijnlijk, intens, emotioneel, literair, wondermooi. Absolute must read!’*****

'Menselijk, intelligent, doordringend. Anneleen Van Offel snijdt met haar zinnen en gedachten door de complexiteit van een conflict en toont zo wat het betekent om alsnog een mens te blijven' - Jeroen Olyslaegers.

'Gevoelig, wijs, beeldend, ontroerend, meeslepend maar vooral: bewonderenswaardig empathisch' - Fleur van Groningen.

0 reacties:

Een reactie posten