Geniale toveraar met woorden!

Cliënt E. Buskens - Jeroen Brouwers (Atlas Contact)

DWDD Boek van de Maand.
'Het is fantastisch! Als je Cliënt E. Busken gelezen hebt dan wil je het weer opnieuw lezen. Het personage Busken is een grumpy old man on speed.' - DWDD-boekenpanel

In "Cliënt E. Busken' van Jeroen Brouwers zit de hoofdpersoon vastgegord in zijn rolstoel op de gesloten afdeling van een instelling waar hij tegen zijn zin verblijft en denkt, piekert, maalt en bedoelt. Hij zegt niets en misschien is er iets mis met zijn gehoor, maar van wat om hem heen gebeurt blijft hij een scherp waarnemer en inwendig voorziet hij zijn medebewoners en het personeel van snerpend commentaar. Ongericht wentelen zijn gedachten door elkaar en bewegen zich van verontwaardiging en machteloos verzet tegen zijn situatie via troebele herinneringen naar megalomanie.

“Cliënt E. Busken' beschrijft een dag van zijn verblijf in de psychiatrische instelling. Navrant en hilarisch openbaart zich een warrig geestesuniversum.

Dankzij VBK-België en Atlas Contact kon ik dit boek lezen, hartelijke dank daarvoor.

Zijn laatste roman. Zo werdt dit boek voorgesteld in de Belgische pers, een boek dat je dus gelezen “moet” hebben. Getipt door HUMO en DWDD, een topper dus. 

Een hardcover met een mooi jasje, een afbeelding waarvan ik persoonlijk al weet dat dit boek hoogstwaarschijnlijk echt wel mijn ding is. Een echte literaire roman. Toen deze op de mat viel liet ik alles vallen en moest ik beginnen lezen. 

Jongens, mag ik even laaiend enthousiast zijn?? Wat een mooi mooi boek!! Elk woord, elke zin is mooi. Heftig, maar mooi. Alles zo ongelooflijk waar, echt echt.
Ik geraak amper uit mijn woorden om te beschrijven hoe goed dit boek is.

‘... denk ik opeens aan mijn moeder. Ik denk nooit aan mijn moeder, die al
decennia dood is. Ik ben intussen ouder dan zij is geworden. Ik bedoel. Bedoel ik iets?’

Het verhaal van Busken, die in een instelling verblijft, is zo erg zal ik maar zeggen dat ik mag hopen dat je nooit in een rusthuis terecht komt waar ze je behandelen als een kleuter, over je praten alsof je er niet bent enzovoort ongeacht je geestestoestand. 

Het personages is sarcastisch, hilarisch en lijkt toch wel wat aan grootheidswaanzin te lijden. Heerlijk hoe de auteur het karakter en ingebakken gewoontes beeldend weet over te brengen.

Jeroen Brouwers schrijft het zo op dat het ongelooflijk herkenbaar, ontroerend en humoristisch lezen is. Woorden die de dementerende Buskens niet kan herinneren worden door de auteur dan maar vervormd naar nog steeds herkenbare woorden.

‘De gemeenschapsruimte, de huiskamer genoemd, binnengehompeld, waar altijd de televisie aanstaat, het geluid op mompelsterkte, op het scherm was iemand bezig groente te hakken, met zo’n mes, hoorde ik haar kraaien: Uw boterbammeltjes staan al voor u klaar.’

Ik durf het zeggen, no shame, deze auteur is absoluut geniaal. Toveren met woorden en zinnen om een fantastisch mooi verhaal vol overpeinzingen neer te pennen. Ik wou dat ik dit boek oneindig veel sterren kon geven. 

Soms lees je boeken die ‘zo waar’ zijn, die zo echt zijn, zo mooi zijn dat je weet dat je dit boek nog tig keer zal herlezen. Dit is een boek dat zeker in me zal opkomen als ze je vragen om een goed boek te noemen. 

Ik kan echt alleen maar hopen dat er toch nog een boek zal verschijnen van deze auteur. Ondertussen ga ik me snel verdiepen in zijn ongelooflijk knap en uitgebreid oeuvre. 

  • Auteur(s) : Jeroen Brouwers
  • Uitgeverij : Atlas Contact
  • ISBN : 9789025455941
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 264
  • Verschijningsdatum : feb2020

0 reacties:

Een reactie posten