Jarretels voor een seriemoordenaar. | toch maar niet...

Jarretels voor een seriemoordenaar - loes leeman (Just Publishers)

Als 15-jarig meisje valt Loes Leeman voor de charmes van de Utrechtse ladykiller Hans van Zon. Zich niet bewust van de gruwelijke moorden die hij pleegt bedelt ze om zijn aandacht en een ritje achter op z'n scooter.

In 1967 wordt de dan 25-jarige Van Zon gearresteerd op verdenking van viervoudige moord. Tijdens een geruchtmakend proces bekent Hans van Z. zijn beestachtige daden en verklaart: "te moorden voor de kick'. De president van de rechtbank meent: "De verdachte slachtte mensen als konijnen', en veroordeelt Van Z. tot een levenslange gevangenisstraf.

In 1986 krijgt Van Zon gratie. Loes, inmiddels journaliste, zoekt haar oude liefde weer op. Ze gruwelt van zijn daden, maar is gefascineerd door zijn meedogenloosheid. Hij krijgt haar opnieuw in zijn greep. Jarenlang wordt ze meegesleept in zijn misdadige verleden: "Eenmaal over de grens maken een, twee of drie moorden niet meer uit.' 

Van Zon weet zijn "maatje in de mist' zoals hij Loes noemt, emotioneel te chanteren en onthult haar meerdere misdaden. Er ontstaat een broeierige driehoeksverhouding met zijn vrouw Riet die een hartsvriendin van Loes wordt. 

In 1998 drinkt Hans van Zon zich dood. Zijn laatste eis is dat zijn maatje jarretels draagt op zijn begrafenis. Loes zal dansen op zijn graf. 

In haar zeer persoonlijke boek vertelt Loes Leeman, op basis van dagboeken en brieven, over haar bizarre relatie met Van Z. Niet eerder kwam iemand zo dicht bij het misdadige brein van een seriemoordenaar. Van Z: "Spijt? Daar krijg je geen brood voor bij de bakker.' 

Journalist Loes Leeman schreef voor HP/De Tijd en Panorama, werkte als verslaggever bij diverse televisieprogramma's en was bedenker van het TROS-programma VERMIST. Als eindredacteur behandelde ze in negentien jaar duizenden zaken. Eerder verscheen haar boek Vermist.

Ik ben niet zo enthousiast over dit boek. Ik vond de manier van vertellen niet zo vlot en soms verwarrend.

Qua cover is het boek wel geslaagd, het is ook door de cover dat ik het boek aankocht en dan de titel. Die titel triggerde toch wel mijn nieuwsgierigheid.

Vriendschap, of wat het ook was met een beruchte seriemoordenaar, het is wat. Vriendschap met de vrouw van die moordenaar, het is ook wat.

Dat de verhalen die Loes verteld soms ronduit absurd moeten zijn geweest om mee te maken kan ik enkel maar beamen, maar het boek is voor mij niet echt ‘interessant’. Dat ‘hij zei, ik zei’-lezen is niets voor mij.

Het is dus geen topper geworden, hij kon me niet bekoren en verder als twee sterren kom ik zeker niet. 

  • Auteur(s) : Loes Leeman
  • Uitgeverij : Just Publishers
  • ISBN : 9789089753397
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 288
  • Verschijningsdatum : feb2020

0 reacties:

Een reactie posten