Melkmeisje | Matthias Rozemond


 Melkmeisje - Matthias Rozemond (LS Amsterdam)


De jonge schilder Johannes Vermeer heeft zich danig in de nesten gewerkt met een scabreus doek waarvan half Delft schande spreekt. Ook zijn eigen katholieke schoonfamilie lijkt het vertrouwen in hem op te zeggen. Hoe krijgt Johannes zijn carrière weer op de rit? Hoe herwint hij liefde en steun van zijn echtgenote Catharina? Hij moet nu echt een doek maken dat alle critici in een keer de mond snoert. Gelukkig is er nog één Delftenaar die de ongepolijste jonge kunstschilder wil steunen, mits hij zich overgeeft aan de regels van de Hollandse genrekunst. Bijvoorbeeld dienstbode Tanneke bezig zien in haar keuken, maar krijgt hij haar zover om voor hem te poseren?


Dankzij Amalia en Hoogheid is Matthias Rozemond een auteur geworden die mij, met veel plezier zelfs, mag meenemen op een reis terug in de tijd. Moeiteloos neemt hij mij, en ongetwijfeld menig lezer, mee naar historische momenten en personages in de geschiedenis.


Melkmeisje - over Vermeer, zijn vrouw, dienstmeid Tanneke - is niet mijn favoriete boek van deze auteur. Eerlijk is eerlijk. Ik had veel meer de sfeer verwacht dat Amalia en Hoogheid bij mij opwekte, daar leek de lijn, wetende dat ook die verhaallijnen tussen feit en fictie zweven, veel dunner. 


Aan de auteur zijn vertellende schrijfstijl is niets op te merken. Beeldend en vol details zonder zicht te verliezen in die details.

Het boek leest vlot, fijn en ik had het op een dag uit. Melkmeisje, dat toevallig over Vermeer gaat, is toch vooral een historische roman die evengoed over over een onbekende had kunnen gaan.


Dus, moest ik dit boek gelezen hebben zonder verwachtingen had ik het waarschijnlijk veel enthousiaster beschreven want het is zeer zeker wel een heel goede historische roman. Enkel niet zo sterk als Amalia en Hoogheid. 


  • Auteur(s) : Matthias Rozemond
  • Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
  • ISBN : 9789021034997
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 288
  • Verschijningsdatum : februari 2023

0 reacties:

Een reactie posten