De blik van Medusa | Natalie Haynes


 De blik van Medusa - Nathalie Haynes (Meulenhoff)


Medusa is de enige sterfelijke dochter in een familie van Gorgonen. Terwijl ze opgroeit met haar twee zussen beseft ze al snel dat zij de enige van het gezin is die ouder wordt, verandering ondergaat en kwetsbaar is. Wanneer de god en heerser van de zee, Poseidon, in Athenes heilige tempel een onvergeeflijke misdaad begaat, neemt de godin wraak op een onschuldige: Medusa. Haar leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Verbijsterd ziet ze dat haar prachtige krullen vervangen zijn door slangen en merkt ze dat haar blik elk levend wezen in steen verandert. Medusa kan nooit meer naar haar geliefden kijken zonder ze te doden. Ze is gedoemd tot een leven in het halfduister, totdat Perseus aan zijn queeste begint om het hoofd van een van de Gorgonen te pakken te krijgen.


De blik van Medusa is het door vele stemmen vertelde verhaal over een jonge vrouw die een monster werd. En over de vraag of ze ooit wel echt een monster is geweest.


Ik mocht dit boek vooruitlezen, en ik was daar maar wat blij om want na het lezen van de kruik van Pandora - ik vind dat zo een topboek - was ik heel benieuwd of deze auteur mij met boek even lyrisch zou krijgen. 


Ik was persoonlijk wat teleurgesteld. Lag dat aan de schrijfstijl? Nee, die is heel vlot, makkelijk te lezen, neemt je mee in het verhaal, laat je zonder problemen alles kristalhelder voor je zien en laat je niet in de war geraken met al die verschillende goden en godinnen.


Wat was het dan dat mij teleurgesteld achterliet? Dit is inderdaad het verhaal van Medusa maar het is niet Medusa’s verhaal en dat dacht ik te gaan lezen met dit boek. Medusa die haar verhaal zou vertellen, zij die ons als lezer zou meenemen in haar leven.


Had ze dit boek misschien - zoals de kruik van Pandora - had geschreven als non-fictie, want dat is wat deze auteur heel sterk doet - had ik er meer om gegeven denk ik. Pas op, het is een fijne lees met al die goden en godinnen die doen wat ze doen, maar het was niet medusa’s verhaal.


  • Auteur(s) : Natalie Haynes
  • Uitgeverij: J.M. Meulenhoff
  • ISBN : 9789029097550
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 336
  • Verschijningsdatum : februari 2023

0 reacties:

Een reactie posten