Crohnisch optimisme | Antonia Mezzina


 Crohnisch optimisme - Antonia Mezzina (Uitgeverij Vrijdag) 


Op zestienjarige leeftijd kreeg de onbezorgde puber Nina plots te horen dat ze een auto-immuunziekte had. Haar eigen afweersysteem liet haar niet alleen in de steek, maar keerde zich ook tegen haar. Het begon met vage buikklachten en andere gezondheidskwaaltjes, die telkens werden gesust met pijnstillers. De pijn, het ongemak en de ontreddering namen toe naarmate de jaren vorderden. De pijnstillers hielpen haar niet langer en de klachten werden erger. Haar sociale leven werd op de proef gesteld en door haar omgeving werd ze vaak niet ernstig genomen. Na heel wat onderzoeken kreeg ze het bikkelharde verdict: de ziekte van Crohn. Ze onderging een operatie, maar de knokpartij tegen de ziekte gaat vandaag nog altijd verder. 


In Crohnisch optimisme vertelt Nina hoe het is om te leven met de ziekte van Crohn. Ondanks de ongemakken probeert ze positief om te gaan met haar aandoening. Ze leert het hoofd bieden aan de geniepige kwaal en wil met haar relaas steun bieden aan lotgenoten.


De ziekte van Crohn, ik persoonlijk wist van het bestaan ervan en dat het te maken had met de darmen maar daar stopte mijn kennis. Met dit boek wil de auteur, die zelf deze chronische ziekte heeft, aandacht en awareness creëren voor deze ziekte. Want dat het alles overheersend is/kan zijn maakt dit boek duidelijk. 


Ook het onbegrip ivm deze ziekte is groot en laat ons eerlijk zijn, met elke chronische ziekte waar nog steeds niet alles over geweten is. Al veel te snel worden die mensen en hun symptomen in een vakje gezet van ‘aandacht, aanstellerij, het zit tussen je oren’ en laat dat nu net het tegenovergestelde zijn wat mensen met een chronische ziekte willen. Een boodschap die luid en duidelijk naar voren in dit boek komt. 


Een beetje medeleven en respect voor onze medemens zou het voor iedereen zoveel makkelijker maken, ondanks de vele pijnen - fysiek en mentaal - die bij de ziekte van crohn en ander chronische ziekte horen. Heel knap om te zien hoe de auteur haar verhaal neerpent. Ik leerde weer bij en werd empatisch ivm crohn ook weer rijker. 


De Vlaams-Italiaanse Antonia ‘Nina’ Mezzina (1997) groeide op in Antwerpen. Ze werkt als ledenadviseur bij een ziekenfonds. Als tiener werd ze overvallen door de ziekte van Crohn, wat het begin was van een nog altijd durende strijd. Over dat gevecht legt ze getuigenis af in haar boek Crohnisch optimisme – geen schrijffout, maar een knipoog naar de arts die de auto-immuunziekte aan haar naam hielp.


  • Auteur(s) : Antonia Mezzina
  • Uitgeverij: Uitgeverij Vrijdag
  • ISBN : 9789464341409
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 179
  • Verschijningsdatum : januari 2023

0 reacties:

Een reactie posten