Schaduwleven | Jan Paul Schutten

 Schaduwleven - Jan Paul Schutten (Atlas Contact)


In ‘Schaduwleven’ voert Jan Paul Schutten de lezer mee door een van Nederlands meest bijzondere historische bronnen: het dagboek van Constantijn Huygens jr. Deze gelijknamige zoon van de beroemde dichter was de secretaris van stadhouder Willem III, die ook koning van Engeland was. Tijdens zijn leven hield Huygens een dagboek bij, waarvan grote delen bewaard zijn gebleven. De journalen geven een ongekend inzicht in het dagelijks leven in de zeventiende eeuw, de intriges aan het hof en de opmaat en nasleep van de Glorious Revolution. 


‘Schaduwleven’ focust op de jaren 1688-1696, een cruciale periode in de Nederlandse geschiedenis. De dagboeken laten ons de mars op Londen ervaren, we reizen per koets naar Het Loo en we staan in de antichambres van Hampton Court en Kensington Palace. Schutten hertaalde Huygens’ dagboeken naar modern Nederlands en voorzag ze van commentaar, achtergronden en historische context.


Historische boeken die echt gebeurde contact bevatten, in dagboek vorm, zijn meestal niet de meest makkelijke boeken om te lezen. (En eerlijk, meestal zijn ze ook niet zo goed omdat de auteur teveel veranderingen aanbrengt of het gewoon simpelweg niet echt boeiend is.)


Dat het absoluut boeiend is om een inkijk te hebben in het leven van Constantijn Huygens Jr., zijn leven, zijn vrouw en familie, het hof en dergelijke staat buiten kijf, wat het echter wel is, is veel herhaling. Soms is er niet veel meer te beleven dan eten, schrijven en wachten. Dat neemt de vaart wel wat uit het boek.


In dit boek zorgt de auteur er wel voor dat je een duidelijk beeld krijgt en dat iets ‘saaiere’ dagen niet al te veel van je tijd vragen. Deze auteur heeft hart en ziel in dit boek gelegd om deze lees zo vlot en boeiend mogelijk te maken. En daar slaagt hij in. 


  • Auteur(s) : Jan Paul Schutten
  • Uitgeverij: Atlas Contact
  • ISBN : 9789045031286
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 752
  • Verschijningsdatum : januari 20220 reacties:

Een reactie posten