Patroon | Marco kunst


 Patroon - Marco Kunst (Gottmer)


'Patroon' is een indringend boek voor jongeren vanaf 13 jaar, over een heftige gebeurtenis tussen twee beste vrienden en een mysterieus familiegeheim. Marco Kunst (bekend van 'Het verlangen van de prins' en 'Offline') toont zich een veelzijdig auteur met dit diepgaande verhaal.


In een melige bui besluiten Mylo en zijn beste vriend Mees tot een experiment: met niets anders dan een hamer en een tang vuren ze een kogel af. Het gaat gruwelijk mis, Mees krijgt de kogel in zijn hoofd en sterft. Mylo moet verder leven zonder zijn vriend en mét een enorm schuldgevoel. Mylo's opa blijft hem steunen en samen gaan ze op reis. Naar Amerika, het land waar opa's roots liggen en waar Mylo's vader woont, die hij nooit eerder heeft ontmoet. Maar een reis die bevrijdend zou moeten zijn na de onvoorstelbare gebeurtenissen thuis, legt juist een gruwelijk geheim bloot. Een geheim waarin opa al zijn hele leven gevangen zit en dat alles te maken blijkt te hebben met de dood van Mees. Lukt het Mylo om te ontsnappen aan het patroon dat zijn familie al drie generaties in zijn greep houdt?


Laat ik starten met te zeggen, wauw! Wat is dit een ongelooflijk sterk geschreven boek met een al even sterk verhaal. Zelfs de titel is zoveel meer dan het op het eerste zicht laat vermoeden. Het is een intens en indrukwekkend verhaal, eentje dat je niet snel zal loslaten. Dat maakt dat dit een boek zal zijn dat hier generaties lang doorgegeven zal worden. 


Dit boek gaat over Mylo die zijn beste vriend Mees doodde met een kogel die van zijn opa is. Waarom gebeurde dit, waarom had zijn opa die kogel nog… De auteur neemt je mee doorheen Mylo zijn verhaal op zoek naar patroon om het te doorbreken. Het is rauw, heftig maar het is zeer zeker leesbaar. Ik ben weken na het lezen van dit boek nog steeds onder de indruk.


De auteur hanteert een leesbare en duidelijk taal en een thematiek over schuldgevoelens, dood en patronen binnen een familie. Dit is een boek voor jongeren, de auteur weeft er voldoende ‘luchtigheid’ door maar laat duidelijk zijn dat volwassenen moeiteloos van dit meesterlijk geschreven boek kunnen genieten. 


  • Auteur(s) : Marco Kunst
  • Uitgeverij: Gottmer
  • ISBN : 9789025775988
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 192
  • Verschijningsdatum : mei 2022

0 reacties:

Een reactie posten