Ook dat nog | Anya Niewierra, Merel Godelieve


 Ook dat nog - Anya Niewierra, Merel Godelieve (LS Amsterdam)


In deze vrolijke dagboekroman over een gescheiden moeder in haar ‘tweede leven’, een millennial in een identiteitscrisis en een hippieoma in een bejaardenoord, leven we mee in het jaar waarin alles verandert.


Na haar scheiding moet de vijftiger Roos het doen met een saaie baan en een flatje. Roos is boos en schrijft haar frustraties van zich af. Wanneer dochter Maddy na een verbroken relatie bij Roos intrekt, lopen de spanningen hoog op en grijpt ook Maddy naar de pen. Ondertussen belandt Oma Loes, een voormalige dolle mina, na een gebroken heup in een zorgcomplex tussen de 'wandelende graftakken'. Haar activistische hart bloeit op en ze trekt weer ten strijde. Nu tegen de stereotypering van ouderen.


Een boek in dagboekvorm waar je afwisselend de gedachten en belevingen volgt van Roos en Maddy. Roos woont sinds haar scheiding alleen en is eigenlijk nog steeds op zoek naar haar plek in alles wanneer dochter Maddy aan de deur staat, met haar koffers na een break-up. Beide zijn zo verschillende van karakters, botsen regelmatig en hard, en dan slaat de pandemie toe.


Doorheen hun relaas over de pandemie en elkaar, doorheen hun zoektocht naar zichzelf en wat rust, leer je ook Loes kennen. De moeder van Roos en grootmoeder van Maddy en wat zouden we beter allemaal een beetje van Loes hebben. Ook de zus van Roos maakt een gastoptreden en het verhaal, de dynamiek tussen al die dames is zo grappig, zelfs wanneer het er heftig aan toe gaat.


Over de pandemie en wat dat betekende voor iedereen en dan vooral ouderen, schrijven de auteurs enkele rake dingen. Ook Roos haar tocht van begin tot einde boek, dwong me om na te denken. Nou, eigenlijk, heeft elk personage dat de revue passeert wel iets dat me liet nadenken over keuzes maken, jezelf zijn en blijven, spontaan zijn of net niet, en nog zoveel meer.


Op zoek naar het ideale boek om mee te nemen op vakantie? Of wanneer je net niet op vakantie gaat/kan? Of wanneer je in een dipje zit? Of wanneer je nood heb aan leuke vibes? Of wanneer je perfect gelukkig bent? Of… Nou, stop met zoeken want dit is gewoon het ideale feelgood boek.


0 reacties:

Een reactie posten