Vrije val | Randi Fuglehaug

 Vrije val - Randi Fuglehaug (Ambo|Anthos)


Vrije val van Randi Fuglehaug speelt zich af in het normaal zo rustige Fjordengebied in het westen van Noorwegen. Daar vindt een extreme sports-festival plaats. Een skydiveteam van vier vrouwen maakt een formatiesprong, en voor het oog van honderden mensen gaat de parachute van een van hen niet open. Politieonderzoek toont aan dat het geen ongeluk was.


Een van de aanwezigen in het publiek is Agnes Tveit, journalist bij de plaatselijke krant. Ze is een negenendertigjarige fastfoodliefhebber die het niet zo nauw neemt met ethische codes. Ze is geboren en getogen in Voss, en is na bijna twintig jaar in Oslo gewerkt te hebben weer naar haar geboortestreek teruggekeerd. Maar ze is bang dat dit een verkeerde beslissing was. Met haar vriend wilde ze op een rustigere plek een gezin stichten. Maar kinderen krijgen lukt niet, Fredrik wordt steeds gestrester en haar nieuwe baan blijkt saai. Dat verandert na het skydive-ongeluk. Agnes kent alle vier de vrouwen, en haar nieuwsgierigheid is gewekt. Wie wilde de vriendelijke Veslemøy Liland vermoorden, en waarom? Agnes realiseert zich dat de antwoorden op die vragen dichter bij haar eigen verleden liggen dan ze had durven vermoeden.


Een Scandinavische thriller staat automatisch op mijn tbr. Deze auteur wordt vergeleken met Lackberg. Thrillers die, afgaande op mijn leeservaring, ook veel zijverhaal hebben. Die heel traag hun geheimen prijsgeven.


De auteur heeft een fijne manier van schrijven. Het leest vlot en zoals verwacht ligt het leestempo hier wat lager. Ook merk je dat dit een serie is omdat er over de personages nog heel veel te ontdekken valt.


‘Het was alsof een klauw zich sloot om haar hart. Ze had het vast niet goed gezien.

Het was gewoon iemand die op hem leek.’


Je leest het verhaal door de beleving van hoofdpersonage Agnes, een journaliste. Hou verder het verhaal, hoe meer je over haar te weten komt. Ze is niet je alledaagse type vrouw. Waarom dat is, moet je zelf lezen maar in hou wel van stereotypes doorbreken.


‘Rondlopen met een paar punten pizza zonder ze op te eten, dacht Agnes Tveit, kun je vergelijken met het tegenhouden van een orgasme dat net is begonnen.’


Agnes, de moord en stukken uit het verleden lopen door elkaar door, toch heeft de auteur structuur voorzien waardoor het makkelijk te volgen is. De moord in dit boek is zoals je van een thriller verwacht. Een vrij sterk plot.


Er is duidelijk qua personages nog veel voer voor verdere boeken. Als introductie tot de serie weet ik enkel niet of het boek genoeg gaat blijven hangen. Het is een degelijke thriller en wie graag Lackberg leest zal ook hier zijn ei in kwijt kunnen. 


  • Auteur(s) : Randi Fuglehaug
  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • ISBN : 9789026353666
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 320
  • Verschijningsdatum : maart 2021

0 reacties:

Een reactie posten