De mannen die we oogstten | Jesmyn Ward

 De mannen die wij oogsten - Jesmyn Ward (Atlas Contact)


De verhalen van vijf vroegtijdig gestorven zwarte mannen in het Zuiden van de VS laten zien hoe institutioneel racisme echt doorwerkt op de zwarte gemeenschap.


In ‘De mannen die we oogstten’ schetst de gelauwerde Afro-Amerikaanse schrijfster Jesmyn Ward vijf liefdevolle portretten van de dierbare mannen die zij binnen vier jaar kwijtraakte. Ze gingen ten onder aan drugsverslaving, geweld, ongelukken, zelfmoord, kortom: aan de wrede werkelijkheid die jonge Zwarte mannen in het Zuiden van de Verenigde Staten al te vaak ten dele valt. Telkens weer vroeg Ward zich af: waarom? Om haar verlies te verwerken begon ze erover te schrijven. Dit hielp haar een verschrikkelijke waarheid onder ogen te zien: haar jeugdvrienden en broer waren domweg ten prooi gevallen aan hun afkomst. Nog voordat de term ‘institutioneel racisme’ gangbaar was, wees Ward de geschiedenis, armoede, kansloosheid en gebroken familieverbanden aan die inherent zijn aan het leven van de Zwarte bevolking in Amerika. 


Dit is een boek waar de pagina’s bedruipt zijn met het oprechte en intense verdriet van de auteur. Een boek dat je niet anders dan appreciëren kan. Een boek over rouw, racisme, armoede.


De auteur neemt je mee in dit boek naar haar verhaal van 5 mannen die haar nauw aan het hart liggen die gestorven zijn. Ze schrijft dit boek vanuit de diepste vezels in haar lichaam en laat alles op het einde alles samenvloeien.


5 mannen die allemaal hun eigen unieke zelve waren. 32 jaar was de oudste, 19 jaar de jongste. De auteur zou tig pluimen moeten krijgen door dit boek te schrijven. Een boek dat iedereen scherp gaat houden voor wat vlak voor ons staat. Nu is de tijd 


‘Door me te verdiepen in onze levens en die van de mensen in mijn gemeenschap hoop ik te bereiken dat als ik bij de kern kom, als mijn voorwaartse tocht vanuit het verleden en mijn achterwaartse tocht vanuit het heden in het midden samenkomen bij de dood van mijn broer, ik iets beter zal begrijpen waarom deze epidemie heeft plaatsgevonden en hoe het kan dat het verleden van racisme, economische ongelijkheid en gebrek aan publieke en persoonlijke verantwoordelijkheid hier is gaan etteren en verzuren en circuleren. Hopelijk zal ik dan begrijpen waarom mijn broer dood is terwijl ik in leven ben, en waarom ik ben opgezadeld met dit ellendige kloteverhaal.’


  • Auteur(s) : Jesmyn Ward
  • Uitgeverij: Atlas Contact
  • ISBN : 9789025470616
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 272
  • Verschijningsdatum : mei 2021


‘De mannen die we oogstten’ is door ‘New York Magazine’ uitgeroepen tot een van de beste boeken van de 21e eeuw, en door ‘The New York Times’ tot een van de vijftig beste memoirs.


0 reacties:

Een reactie posten