De Morsecode | Nathalie Briessinck

 De morsecode - Nathalie Briessinck (Uitgeverij Vrijdag)


Wanneer professor Morse via een koerier verneemt dat zijn vrouw ernstig ziek is, spoedt hij zich naar huis, maar daar kan hij enkel haar overlijden vaststellen. Dit spoort hem aan om de morsecode te ontwikkelen, zodat communicatie voortaan sneller kan. Op datzelfde moment in Rusland lijdt een jong meisje, Irina Ivanov, aan een mysterieuze ziekte, waardoor ze niet kan communiceren. Moeder Ivanov wil haar dochter laten portretteren voor het te laat is. In een café in Le Havre haken de verhalen in elkaar. Een wereldvondst zet de communicatie in gang. Maar dan slaat het noodlot toe. Er zijn schuldigen en onschuldigen. Kan de code bevrijding brengen? 


De flaptekst van dit boek had me eigenlijk al meteen in zijn greep. Soms weet je gewoon aan de combinatie uitgeverij, cover en flaptekst dat je een goed boek in je handen hebt. De Morsecode is zo een boek en het voldeed volledig, zo niet meer aan de verwachtingen.


De auteur, Nathalie Briessinck, heeft een ontzettend mooie, beeldende manier van schrijven. Poëtisch zelfs. Vanaf de eerste zin, tot de allerlaatste zin is dit boek een plezier om te lezen dankzij die manier van schrijven. Je hebt geen andere keuze dan van dit boek te gaan houden.


‘De tijd wacht niet. De tijd heeft geen begin of einde. De tijd is een leermeester die je af en toe wakker schudt, neerslaat en lachend achterlaat. Zijn ogen zijn hol en donker. Hij kijkt nooit achterom, gaat alleen vooruit. Je kunt de tijd niet vangen.’


Het verhaal van Morse, Mevrouw/moeder Ivanov, haar dochter Irena is bezaaid met emoties maar het is zo mooi. De auteur slaagt erin om daar waar woorden falen en niet toegankelijk zijn - bij Irena - jou als lezer toch feilloos mee te geven wat er bedoeld wordt. Dat is zo schoon.


Alles klopt in dit boek. Het verhaal, de schrijfstijl, de personages, de perspectieven waarin verteld wordt, historiek, romantiek, verbaal, non-verbaal, spanning… alles zit gewoon goed in deze roman. Lees hem en geniet van elke pagina, van elk woord. Meer dan geslaagd dit boek.Over de auteur:

Nathalie Briessinck (1981) studeerde Romaanse filologie en schrijft poëzie en kortverhalen. Ze won het Concours de la Francophonie met het gedicht ‘Que fait-on s'il n'y a plus rien? On s'efface du monde’. Eerder verscheen van haar de roman Tot de duivel het schip keert, die ook een succesvolle theaterbewerking kende.0 reacties:

Een reactie posten