De Camino | Anya Niewierra

 De Camino - Anya Niewierra (Luitingh Sijthoff)


Het nieuwe boek van Hebban Thrillerprijs-winnaar Anya Niewierra.


De 44-jarige chocolatier Lotte Bonnet woont al jaren gelukkig in Zuid-Limburg met haar man Emil, een voormalige vluchteling uit Bosnië. Maar dan pleegt Emil onverwacht zelfmoord tijdens het lopen van de Camino en blijft Lotte ontredderd achter. Als ze elf maanden later naar Bosnië reist om zijn as uit te strooien, ontdekt Lotte dat Emil heeft gelogen over zijn identiteit. Ze schakelt een advocaat uit Sarajevo in om onderzoek te doen naar zijn verleden, en die komt tot een schokkende ontdekking. Ondertussen gaat Lotte zelf de Camino lopen, exact volgens de route en planning van Emil. Ze wil achterhalen wat hem tot zijn wanhoopsdaad dreef. Maar iemand volgt haar, iemand die niet wil dat ze de waarheid ontdekt.


Het bloemenmeisje van Anya Niewierra was een schot in de roos voor veel lezers. Een knaller van een boek. Voor wie iets minder gek was op het boek - hier reken ik mezelf bij - is er goed nieuws want de Camino is een steengoed boek. Ik ben laaiend enthousiast over deze niet alledaagse literaire thriller.


Anya Niewierra kan schrijven, dat kon en kan je  ondervinden door het bloemenmeisje te lezen maar met dit boek overtrof ze haar eigen kunnen. Het verhaal zit zo goed in elkaar, is zo mooi geschreven, beeldend, puur, nooit saai en een constante aan opwinding op vele vlakken.


‘Hij pakte zijn jachtmes uit zijn holster en bracht het blinkende lemmet naar zijn keel. Hij sloot zijn ogen en prevelde enkele woor- den. Ik stond daar naast hem, maar kon niet bewegen. Ik kon alleen maar kijken naar wat zich voor mijn ogen voltrok. Was dit echt?’


Lotte’s man sterft, hij pleegt zelfmoord, en dat klopt helemaal niet met hoe hij leefde en hoe hij was. Lotte ontdekt dat haar man niet bleek te zijn wie hij was en besluit daarom zijn toch van de Camino over te doen, op zoek naar antwoorden, op zoek naar afsluiting.


Je leest Lotte haar verhaal maar de auteur laat je ook kennismaken met Emils verhaal door middel van brieven. Die brieven zorgen ervoor dat op het einde van het boek alles op zijn plaats valt. De puzzel valt mooi op zijn plaats.


‘Ik strijk met mijn duim over de gegraveerde letters op de urn. Maar... wie was hij dan? Met wie was ik 21 jaar getrouwd? Wie was de vader van mijn zoons? Ik zucht en weeg zijn urn in mijn handen.’


Een absolute literaire thriller die niet alledaags is. Thriller is slechts een deeltje van alle andere elementen die de auteur ons te bieden heeft met dit boek. Je wandelt samen met Lotte de Camino, ziet het landschap, ontmoet samen met Lotte nieuwe mensen, sluit samen met Lotte het hoofdstuk Emil af.


Met dit boek heeft Anya een absolute mustread geschreven. Een thriller die zoveel meer is dan enkel een thriller. Een boek dat niet weg te leggen is en dat nog even zal nazinderen.


  • Auteur(s) : Anya Niewierra
  • Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
  • ISBN : 9789024582273
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 384
  • Verschijningsdatum : juni 2021

0 reacties:

Een reactie posten